Izvor:
21.06.2016 u 14:10
0

VUČIĆ I GRABAR KITAROVIĆ: Bavili smo se SUŠTINSKIM PITANJIMA, za mesec dana će se primetiti rezultati!

Premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas u potpisali Deklaraciju unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, a oboje su se složili da je to izutetno bitno za dve zemlje i dva naroda, te da pokazuje iskrenu želju dve strane da unaprede međusobne odnose.

Susret je, kako je naveo Vučić, planiran nekoliko meseci jer je želja bila da razgovori budu sadržajni, a ne kao ranije bez rezultata, te da nakon toga uslede koraci koji će doneti bolju budućnost.

"Imali smo dobre, sadržajne i konstruktivne i ne lake razgovore o svim tema i problemima s kojima se suočavaju Srbi u Hrvaskoj i Hrvati u Srbiji. Kroz deklaraciju smo pokazali da želimo da se naši odnosi unapređuju i to nije pitanje samo ovih šest tačaka koje su u deklaraciji", naveo je Vučić dodajući da ima mnogo toga konkretnog što treba postići.

Danas u Dalju predsednica Hrvatske bila je u prilici da čuje šta odgovara a šta se ne dopada Srbima u Hrvatskoj, a Vučić je za to imao priliku u Donjem Tavankutu, i iako je to bio otvoren razgovor, mada ne i lak, "pala" su već i neka obećanja, a u vezi s konkretnim problemima koje meštani tih naselja imaju.

Garab Kitarović je rekla da susret nije proizašao zato što je to neko od njih tražio, već "zato što smo mi tako odlučili".

"Kroz deklaraciju se bavezujemo i da lično učinimo sve što je u našoj moći kako bismo krenuli ka konkretnom rešavanju otvorenih pitanja i kako bismo se okrenuli ka budućnosti odnosa", rekla je Grabar Kitarović.

vucic i kolinda

Razgovori nisu bili slatki, poručio je Vučić.

"Ali nama nije bilo važno kako ćemo da izgledamo pred svojim biračima, naprotiv bavili smo se suštinskim stvarima", rekao je Vučić i obećao da će se za mesec dana primetiti rezultati i biće vidljivi pomaci u kvalitetu života hrvatske zajednice u Srbiji.

Grabar Kitarović je rekla da će Hrvatska insistirati na ispunjavanju kriterijuma na evropskom putu, ali da se nada da će u budućnosti dve zemlje imati snage da porazgovaraju bilateralno o svim pitanjima koja bi se mogla pojaviti u okviru pregovora, da se dogovore oko prelaznih merila i raščiste nedoumice, pre nego što postanu evropski problem.

"I Hrvatska, a verujem i Srbija, u budućnosti žele da se ponašaju kao konstruktivne članice EU, koje doprinose konsenzusu u EU, a koje ne unose dodatne probleme, već doprinose rešavanju. Zato verujem da se ovakve situacije u kojima smo se nalazili proteklih meseci neće ponoviti", rekla je ona odgovarajući na pitanje može li se desiti da neresena pitanja ponovo dovedu do blokade Srbije na putu ka EU.

Ona je navela da Hrvatska želi da vidi Srbiju kao članicu EU, te da želi sve države jugoistočne Evrope u Uniji jer je to preduslov za trajni mir, stabilnost i prosperitet ovog dela Evrope.

Navela je ida se otvorena pitanja između dve zemlje neće rešiti preko noći, ali da veruje da su i Srbija i Hrvatska dovoljno sposobne i zrele i da imaju političku volju da bilateralna pitanja vide kao takva i resavali ih u međusobnim odnosima.

"Za neka od njih, ako ne bude bilo moguće da se reše u doglednoj budućnosti u bilateralnim odnisima, rešićemo ih u međunarodnim pravosudnim telima", rekla je Grabar Kitarović na konferenciji za novinare, nakon što su ona i predsednik vlade Aleksandar Vučić potpisali Deklaraciju o odnosima dve zemlje.

Izvor:Tanjug
Foto: Tanjug video/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter