Izvor:
22.09.2017 u 17:27
0

Dačić: Kosovo gubi bitku za ulazak u Unesco!

Izgubili su na konferenciji u Parizu, izgubiće i sada. I svaki sledeći put. Ovako je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, reagovao na izjavu zamenika kosovskog premijera i šefa diplomatije Bedžeta Pacolija da je Priština obezbedila dovoljan broj glasova za članstvo Kosova u Unesko.

– Oni nemaju dovoljno za Unesko, Pacoli misli da može sve parama da reši, ali to nije baš tako. Mi smo pre dve godine pobedili, iako su ih najjače zemlje podržavale – kaže Dačić za “Blic”.

On podseća da je tridesetak izaslanika MSP tokom prethodnog perioda lobiralo po inostranstvu i ne postoje nikakve šanse da Kosovo dobije dovoljan broj glasova.

– Izvršni savet je u oktobru, a Generalna konferencija u novembru. A oni još nisu prijavili temu i male su šanse da to urade – ističe šef diplomatije.

Dačić podseća i da je Pacoli bio sa Hašimom Tačijem u Parizu na Generalnoj konferenciji pre dve godine, kada su izgubili.

Bedžet Pacoli tvrdi da je Kosovo obezbedilo dovoljno glasova za članstvo u Unesko, ali da je prethodno potrebno da se donesu dva zakona koji se odnose na versku jednakost. Pacoli, koji je u delegaciji Prištine na zasedanju Generalne skupštine UN, rekao je za Interaktiv KTV-a da je za nekoliko dana i niza sastanaka u SAD osigurao nove glasove.

– Proučavao sam i strategiju i način na koji se odvija obezbeđivanje glasova. Ohrabren sam i kažem da ćemo imati glasove. Danas smo imali veoma važan sastanak sa prijateljskom državom koja je priznala Kosovo i u razgovoru s njom, praktično je Kosovu garantovano između 15 i 20 glasova – ustvrdio je Pacoli.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u UN ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i pozvao članice UN da se ne dozvole prijem Kosova u Unesko. Rekao je da Srbija ima jaku argumentaciju za to što se protivi tom prijemu u Unesko i podsetio da su Albanci na Kosovu i Metohiji uništavali naše crkve, spomenike, kulturno nasleđe…

blic.rs
Foto: Twitter/InSerbia News, Twitter/UNESCO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter