Izvor:
29.09.2017 u 17:17
0

Makron i Junker složni: SRBIJA U EVROPSKOJ UNIJI DO 2025!

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatraju da EU treba da do 2025 otvori vrata za nove članice sa Balkana.

To je zaključak interne analize koju je Junker podneo na nezvaničnom samitu EU sinoć u Talinu, pominjući Srbiju i Crnu Goru.

"Ako želimo veću stabilnost u našem susedstvu, onda moramo održati ubedljivim i izglede za ulazak Zapadnog Balkana u članstvo", piše u Junkerovom dokumentu i kaže se da o tome postoji "važna saglasnost pošto obojica ističu potrebu da se do 2025. godine EU proširi na Zapadni Balkan".

Objašnjava se da Makron samtra da će "Unija morati da se otvori za zemlje Balkana čim one u potpunosti budu poštovale uslove pravne tekovine EU i zahteve koji se tiču demokratije".

Junker je analitički predstavio u čemu se – u cilju daljeg jačanja i integracije EU – podudaraju njegovi stavovi iz nedavnog godišnjeg izlaganja o stanju Unije, i predlozi Makrona za "obnovu Unije" i njeno ekonomsko i bezbednosno jačanje "u svetlu izazova u današnjem svetu" – koje je predsednik Francuske izneo u govoru u utorak.

Makron je svoje temeljite i sveobuhvatne zamisli o preuređenju cele EU i naročito zone evra sinoć dodatno obrazložio šefovima država ili vlada zemalja Unije, a Junker im je podelio svoju analizu.

U odeljku o podudarnosti njegovih i Makronovih stavova o proširivanju članstva EU, Junker naglašava da je sledeći korak da se "pripremi tle za proširivanje tokom idućeg mandata Evropske komisije" i naznačava da se to odnosi "na Srbiju i Crnu Goru". "To se mora usredsrediti na vladavinu zakona, temeljna prava i borbu protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost tog regiona", podvlači predsednik Evropske komisije.

b92.net
Foto: Instagram/emanuelmacron, Twitter/WorthWray

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter