Izvor:
05.10.2017 u 17:49
0

Dačić: Musliju, budi srećan što još uvek nisi u zatvoru!

Pozivi Jonuza Muslijua na pripajanje Preševske doline Kosovu su pusti snovi i on treba da se zahvaljuje Bogu što dosad nije uhapšen. Osim, ako EU ne smatra i da je Preševo "specifičan i jedinstven slučaj", što me ne bi iznenadilo.

Ovako je potpredsednik Vlade Ivica Dačić, za "Novosti", reagovao na poslednje provokacije predsednika Skupštine opštine Bujanovac, koji je posle izjašnjavanja Katalonaca pozvao Beograd i međunarodnu zajednicu da priznaju referendum Albanaca na jugu centralne Srbije iz 1992, kad su glasali za "pripajanje Preševske doline Kosovu".

Stručnjaci tvrde da nadležni pravosudni organi nemaju mnogo prostora za pozivanje na odgovornost Muslijua, ali da bi njegove poruke mogle biti osnov da bude razrešen sa mesta predsednika Nacionalnog saveta Albanaca.

Kako za "Novosti" kaže Vladan Petrov, profesor ustavnog prava, nacionalni saveti ne služe za promociju političkih ciljeva, već za zaštitu prava manjina:

– Zato bi, u najmanju ruku, trebalo preispitati kako Musliju vodi ovu instituciju. U njegovim rečima nema direktnog pozivanja na rušenje ustavnog poretka i one se mogu tumačiti kao verbalna provokacija. Ali nadležni organi, pre svih tužilaštvo i službe bezbednosti, treba da prate da li su ove izjave praćene i aktivnostima na terenu.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković kaže, za "Novosti", da poslednje izjave "nisu ništa novo od Muslijua, koji nastavlja i dalje istu retoriku kao i pre deset godina, verujući da će uspeti da ostvari nešto što ni međunarodna zajednica, ni Albanci sa tih prostora ne veruju da je moguće":

– Musliju obavlja dve značajne funkcije za koje prima plate iz budžeta Srbije. A za tri godine, koliko je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, nije predložio uvođenje nijednog udžbenika za decu koja uče na albanskom. Trebalo bi da pokloni više pažnje rešavanju problema Albanaca na lokalu, nego ličnoj promociji.

Posebno je interesantno pozivanje Muslijua na podršku međunarodne zajednice u ostvarivanju separatističkih težnji, jer je upravo zbog takvih izjava, ali i zbog veza sa tzv. Oslobodilačkom vojskom Preševa, Bujanovca i Medveđe i oružanim sukobom koji su izazvali na jugu Srbije 2001, on pod sankcijama SAD. Vašingtonska administracija uvrstila ga je prošle godine na crnu listu nepoželjnih osoba, za koje se sumnja da podržavaju nasilje i terorizam.

novosti.rs
foto: arhiva, wikimedia, tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter