parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ŠPANSKA VLADA: Pudždemonu dali 5 dana da se izjasni o nezavisnosti!

 

Španska vlada dala je katalonskom lideru Karlesu Pudždemonu pet dana da se izjasni da li je ili nije proglasio nezavisnost.

To je javila španska novinska agencija Efe.

Ukoliko Pudždemon potvrdi da je proglasio nezavisnost, dobiće tri dana da takvu "odluku ispravi". Rojters navodi da, ako se to ne dogodi, biće pokrenut Član 155 Ustava.

Španski premijer Marijano Rahoj je rekao da je Madrid od katalonske vlade zatražio da "potvrdi da li je proglasila nezavisnost", pomenuvši "namerno izazvanu konfuziju koja je juče nastala". 

"Odgovor koji bude dao Karles Pudždemon će uticati na buduća dešavanja. U njegovoj je moći da se vrati na put legalnosti", kazao je Rahoj. 

Španski premijer je istakao da su katalonski lideri iskoristili svoju ustavnu poziciju i pokrenuli "veoma opasan atak na institucije i, još gore, društvenu saglasnost". 

"Ono što ovih dana proživljavamo nema nikakve veze sa političkim neslaganjima sa kojima se svakodnevno suočavaju u demokratskim zemljama i civilizovanim društvima. Ovde je reč o dovođenju u pitanje osnova na kojima se demokratsko društvo zasniva." 

Rahoj je prethodno, u televizijskom obraćanju, zatražio od katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije pre nego što vlada bude u prilici da primeni bilo koju meru prema članu 155 španskog Ustava. 

"Ovaj zahtev ima za cilj da našim građanima ponudi razjašnjenje i bezbednost koji su neophodni kad je reč o ovom pitanju", poručio je Rahoj. 

Agencije ocenjuju da je ovim Rahoj izvršio dodatni pritisak na katalonsku vladu da se povuče u zahtevu za nezavisnosti i napravio prvi korak ka aktiviranju Člana 155, koji predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja i prebaciti na centralnu vladu u Madridu. 

Član 155 Ustava Španije koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države. 

Taj član je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost. U političkim krugovima taj član nazivaju i "nuklearna opcija", a bivši ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsija ga je nazvao "atomskom bombom". 

Inače, ta mera u Španiji još nikada nije uvođena. 

Pudždemon je sinoć izjavio da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali je od parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom. 

Kako navodi AFP, Pudždemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvoren. 

"Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika", rekao je on u govoru. 

Pudždemon je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament "suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama". 

On je, u govoru, dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

 

Izvor: B92
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost