Izvor:
12.10.2017 u 17:20
0

Bezbednosni forum u Beogradu: Srbija je partner NATO pakta, ali ostaje vojno neutralna!

Rouz Gotemeler, zamenica generalnog sekretara NATO ponovila je danas u Beogradu stav Alijanse da prihvata opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da u tome ne vidi ništa sporno i da to nije prepreka razvoju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima.

"Svaka zemlja ima pravo sama da bira. I sa drugim vojno neutralnim zemljama imamo odličnu saradnju, kao što je na primer Finska. Treba da gledamo kako da proširimo saradnju koju imamo kao partneri", rekla je Gotelemer na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma na kojem je učestovala zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.

Kako je dodala, pored vojne saradnje u okviru Programa za mir i IPAP-a ima još dosta drugih oblasti u kojima se dve strane mogu sarađivati i posebno istakla program Nauka za mir.

Ona je podsetila da dobru saradnju predsednika Srbije i šefa NATO Jensa Stoltenberga, navodehi da se njihov susret očekuje u novembru.

Takođe, pozdravila je poruke koje je iznela premijerka na panelu, posebno u vezi sa ekonomijom, jer je to, kako kaže, ono što vodi Srbiju napred.

"Veoma je dobro da imamo priliku da zajedno održavamo vojne vežbe i druge aktivnosti , ali ima i drugih načina za razvoj odnosa, pri čemu bi bilo uzeto u obzir šta su inetersi Srbije, a to je na primer sajber bezbednost", navela je zvaničnica NATO.

Upitana da se osvrne na činjenicu da je zbog vazdušnih udara NATO najveći broj stanovniak Srbije protiv članstva zemlje u NATO, ona je rekla da deli stav generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da "pamtimo prošlost, a gledamo u budućnost".

Takođe je kao veoma važnu istakla njegovu raniju izjavu da žali zbog civilnih žrtava.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija pouzdan partner NATO savezu, ali da neće promeniti stav o očuvanju pozicije vojne neutralnosti.

Na Beogradskom bezbednosnom forumu, Brnabić je rekla da Srbija ima odličnu saradnju i poštovanje sa NATO, ali da je njena pozicija jasna, to jest da će ostati posvećena vojnoj neutralnosti.

"Cilj Srbije je integracija u Evropsku uniju, a uspešne integracije nema bez regionalne stabilnosti i Srbija čini sve da se što više povežu države regiona", rekla je ona.

Govoreći o odnosu sa Moskvom, Brnabić je istakla da je samo percepcija da je Srbija naklonjenija Rusiji, a da je činjenica da između dve zemlje postoji iskren i otvoren odnos i da je Rusija partner i veliki prijatelj Srbiji.

"Dokle god smo otvoreni i iskreni u tom odnosu, smatram da nema prepreka na našem putu ka integracijama", rekla je ona.

Kao najveće bezbednosne izazove, premijerka Brnabić je navela pitanje Kosova, koje Srbija doživljavao veoma emotivno, kao i odbranu od sajber napada.

"Niko ne želi krize, konflikte", dodala je Gotemeler.

tanjug.rs
Foto: Belgrade Security Forum/youtube printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter