Izvor:
13.10.2017 u 00:35
0

Nema kontradikcije u jakim odnosima Srbije sa NATO i Rusijom!

Zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler izjavila je danas da ta vojna alijansa poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna, niti vidi kontradikciju između partnerstva naše zemlje sa NATO-om i bezbednosnih odnosa sa drugima – uključujući Rusiju.

"Kao i kod EU, nijedna zemlja nikad nije bila obavezna da uđe u NATO, niti je na to bila prisiljena. Svako mora sam da odluči, mnoge zemlje su odlučile da se ne pridruže, uključujući Srbiju, i mi to u potpunosti poštujemo", rekla je Gotemeler na predavanju na beogradskom Fakultetu bezbednosti.

Ona je ukazala da NATO ima odlične odnose sa nekim neutralnim zemljama i dodala da i te zemlje imaju značajnu ulogu u održavanju međunarodne bezbednosti.

Prema njenim rečima, Srbija, kao moderna evropska demokratija, ima značajnu ulogu u međunarodnoj bezbednosti.

Gotemeler je podsetila da NATO čine zemlje koje dele neke osnovne vrednosti, kao što su sloboda, demokratija i vladavna zakona, i istakla da su to vrednosti koje i Srbija deli.

Ona je napomenula da nije tajna da NATO ima komplikovane odnose sa Rusijom, ali je dodala da je sa Moskvom potreban dijalog.

"Potreban nam je i dijalog sa Rusijom jer imamo zajedničke interese u izbegavanju opasnih vojnih incidenata i izbegavanju situacija koje mogu da se pretvore u krizu", istakla je Gotemeler i dodala da NATO sa Moskvom želi da održi "politiku uzajamne predvidljivosti".

"Ne vidim kontradikciju u tome da Srbija ima snažne odnose sa Rusijom i NATO-om", naglasila je ona.

Gotelemer je ukazala da su u NATO-u svesni anti-NATO raspoloženja u Srbiji, zbog bombardovanja1999. godine, ali je dodala da se od tada ceo region "promenio do neprepoznatljivosti i Srbija je deo te promene".

"Srbija je danas moderna evropska nacija na putu ka EU", istakla je ona.

Gotemeler je pomenula i zajedničke projekte NATO-a i Srbije.

Ukazujući na mirovne operacije širom sveta, ona je rekla da Srbija pruža sedmi po veličini najveći pojedinačni doprinos i dodala da je NATO pomogao u obuci skoro 1.000 srpskih vojnika i oficira za takve operacije.

Među zajedničkim projektima, navela je uništavanje opasnih viškova municije, za šta NATO plaća 3,7 miliona evra i u nošenju sa katastrofama, a takođe i saradnju u oblasti novih tehnologija – robotike i bioenergije, kao i obuka u sajber odbrani, a pomenula je i ponudu Srbije da pomogne u obuci za iračko medicinsko osoblje.

"Saradnja sa Srbijom je dobra za NATO, nadam se da je i saradnja sa NATO-om dobra za Srbiju", rekla je Gotemeler.

Prema njenim rečima, uz sve razumevanje nasleđa prošlosti, NATO i Srbija ulaze u novu eru partnerstva.

"Već toliko toga radimo zajedno, mi u NATO-u želeli bismo i više", rekla je ona.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter