Izvor:
17.10.2017 u 12:56
0

100 DANA VLADE: Brnabić najavila smenu ministara ako ne bude rezultata!

Mislim da smo u prvih 100 dana uspeli da pokažemo da možemo da nastavimo reforme i da imamo rezultate, očekujem da nastavimo nesmanjenom snagom i sa još boljim fokusom i koordinacijom, sumirala je rad vlade u prvih 100 dana premijerka Ana Brnabić.

Kako je rekla u intervjuu za "Novosti", najponosnija je zbog toga što je zadržana fiskalna disicplina i javni dug smanjen za oko milijardu evra.

Komenatrišcuhi priče koje su se pojavile u javnosti o svađama ministara i eventualne smene ona kaže:

"Kada je reč o smenama njih može da bude samo ako izostanu rezultati. Mi smo tu da sprovodimo zajedničku politiku koja će dati bolji poslovni ambijent i omogućiti bolji život naših građana. Samo to mi je važno."

Ona kaže i da su dobri rezultati stvorili prostor za povećanje penzija i plata.

Na pitanje da li se zna do tančina kome će sve biti povećane plate u javnom sektoru ona odgovara:

"U fokusu Vlade bili su sektori obrazovanja, zdravstva, nauke i kulture, jer su to poluge na kojima želimo da počiva Srbija budućnosti", rekla je premijerka.

Povećanje sledi i vojsci, policiji i bezbednosnim službama zbog težine poslova koje obavljaju, odgovornosti koje imaju i uslova u kojima rade.

U administraciji će plate biti povećane pet odsto, rekla je ona, dodajući da će penzije od 1. januara porasti pet odsto.

Na pitanje kada će Srbija biti spremna za ulazak u EU i da li će Brisel uopšte želeti nas primi, ona na prvom mestu ističe da refrome koje sprovodimo sprovodimo zbog nas samih a da će nas one dovesti do EU.

"U smislu pregovaračkih poglavllja mi težimo da ih zatvorimo što pre, ali nam je u tom procesu najvažnije da se reforme stvarno implementiraju a ne da se taj posao "odrađuje" zbog EU. Želimo da postanemo član evropske porodice zato što nam je tamo mesto, ali da kad uđemo u i EU budemo stabilan i jak partner koji će moći da doprinese ukupnom napretku EU", rekla je premijerka.

Na pitanje kada će Vlada zauzeti poziciju oko statusa službenika u rusko-srpskom humanitarnom centru, Brnabić kaže:

"Naša je odluka da li će službenici u Centru dobiti diplomatski status i na to neće uticati ni Moskva ni Vašington. Centar u Nišu je važan za našu zemlju, jer je to mesto odakle se kreće u pomoć u vanrednim situacijama …Prašina koja se diže zbog statusa njegovih službenika baca senku na ono što ti ljudi rade i čemu taj centar zapravo služi ."

Prema njenim rečima, u sve to previše se uplela politika i zato želi da se nađe rešenje koje će svima biti prihvatljivo.

Govoreći o pismu Briselu u kojem su iskazani naši stavovi povodom pozicije EK o Kataloniji i Kosovu, ona kaže da je suština da EK mora da bude i ostane statusno neutralna, na čemu je insistirala i tokom nedavnih razgovora u Briselu.

"Očekujemo da EU i sve njene članice razumeju naš stav i naše kritike i da se odnose prema njima sa pažnjom i poštovanjem koje smo svakako zaslužili. S druge strane, Srbija je najveća zemlja u regionu i imamo i veliku odgovonost", dodala je predsednica Vlade.

Zbog toga će Srbija nastaviti da se ponaša balansirano, ukazala je ona.

Na pitanje kako bi postupila ako se za vreme njenog mandata zatraži da potpiše sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom koji bi omogućio Kosovu da postane članica UN, ona kaže:

"Ja sam u Skupštini položila zakletvu da ću čuvati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i tom zakletvom se vodim u svemu što radim."

Naglašava da Priština ne ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, zbog čega i dalje nema ZSO.

"Na ovome ćemo nastaviti da insistiramo pre otvaranja bilo kakavih drugih pitanja . Ono što mi je prioritet u ovom trenutku je da pružim punu podršku predsedniku Vučiću u vođenju našeg internog nacionalnog dijaloga o KiM", zaključila je Brnabić.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:novaekonomija.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter