Izvor:
19.10.2017 u 21:04
0

HAŠKI TRIBUNAL: Kolin Roan je Šešeljeva zastupnica!

Sekretarijat Haškog tribunala imenovao je Amerikanku Kolin Roan za pravnu zastupnicu Vojislava Šešelja za predstojeću raspravu o žalbi Tužilaštva na prošlogodišnju oslobađajuću prvostepenu presudu, saopšteno je iz Haga

Vojislav Šešelj je prethodno najavio da neće prisustvovati žalbi koja će biti razmatrana 13. decembra zbog čega je Apelaciono veće Tribunala pre nedelju dana donelo odluku o postavljanju pravnog zastupnika i naložilo sekretarijatu da ga imenuje u roku od 10 dana.

Mandat pravnog zastupnika biće striktno ograničen da Šešeljeva proceduralna prava budu zaštićena ako se Šešelj ne pojavi na saslušanju, navedeno je u ranijoj odluci Apelacionog veća.

Roanova je, kako se navodi, kao advokat ranije zastupala pred Haškim tribunalom bosanskog Srbina Milorada Trbića i kosovskog Albanca Idriza Balju.

Šešelj je imao rok do 29. septembra da "razjasni svoju poziciju u vezi sa prisustvovanjem saslušanju o žalbi", ali tim povodom on nije sudu uputio zvaničan odgovor.

Sud je ranije Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi učestvuje iz Beograda, posredstvom video-veze ukoliko ne bude mogao da putuje u Hag.

Odluka Sekratarijata stupa na snagu datumom donošenja odluke.

Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.

Izvor: Informer.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter