Izvor:
19.10.2017 u 23:08
0

VULIN: spoljnopolitički cilj Republike Srbije jeste da zadrži status vojno neutralne države!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Mihailom Kostarakosom.

Tom prilikom, ministar Vulin je naglasio da je spoljnopolitički cilj Republike Srbije da zadrži status vojno neutralne države, saopštilo je Minsitarstvo odbrane.

Kroz proces evropskih integracija naša država izražava spremnost da izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti i odbrane u skladu sa standardima i obavezama koje proizilaze iz Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Ministar Vulin je istakao da angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije obezbeđuje veoma povoljan uticaj na ukupan proces integracije Republike Srbije u Evropsku uniju.

Takođe, obavestio je da će se u narednom periodu uložiti dodatni napori za otpočinjanje učešća srpskih predstavnika i u civilnim misijama pod vođstvom Evropske unije.

Republika Srbija je prošlog meseca, nakon potpisivanja Note o pristupanju Borbenoj grupi EU HELBROC od svih država učesnica, postala punopravna članica ove grupe čime se zaokružilo učešće Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u svim raspoloživim mehanizmima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Administrativni ugovor koji je Ministarstvo odbrane potpisalo sa Evropskom odbrambenom agencijom u velikoj meri doprinosi unapređenju vojnih i odbrambenih sposobnosti, jačanju domaće namenske industrije, istraživačkih potencijala srpskih instituta, širenju tržišta, kao i tehnološke modernizacije oružanih snaga.

Prepoznajući evropske integracije kao jedan od nacionalnih interesa Republike Srbije, Ministarstvo odbrane u kontinuitetu nastoji da unapredi administrativne kapacitete usavršavanjem kadrova u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU putem pohađanja različitih vrsta obuke u ovoj oblasti.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: YouTube Printscreen/RTV PULS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter