parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

IZMEĐU DVE VATRE: Zašto Srbiju pritiska Rusija, a zašto Amerika!

Sa svih strana nas pritiskaju zbog mogućnosti da bi demineri Vojske Srbije mogli da idu u Siriju zajedno sa ruskim vojnicima, rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić.

On je time potvrdio pisanje jednog portala, u kom je objavljeno da SAD ne gledaju blagonaklono na mogućnost da srpski demineri odu na teren u Siriju, jer su u obuku i školovanje naših vojnika uložili 20 miliona dolara u poslednjih 15 godina. Ovo je, prema našim saznanjima, u stvari i bio pravi razlog za sukob između ministra odbrane Aleksandra Vulina i ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota.

Komentarišući tekst koji je objavio jedan portal, Vučić je objasnio da su „i jedni i drugi i treći počeli da pritiskaju”, i da su pritisci jači nego ikada.

- O tome još nije odlučivano, ali i sam sam primetio da su preko medija i jedni i drugi i treći već krenuli da pritiskaju. Nemam odgovor. Radimo sve što možemo da sačuvamo nezavisnost. Borimo se za Srbiju i srpske interese, da sačuvamo suverenitet i sami donosimo odluke. Da li ima pritisaka sa svih strana? Ima ih, možda i više nego ikada - rekao je šef države.

Onda je, šaljivo, novinarki koja ga je pitala za tu temu ponudio i poziciju savetnika ako na to pitanje da odgovor koji će rešiti problem.

- Građane ne treba da boli glava oko toga i oni ne treba da se opredeljuju da li su za Ruse, Amerikance ili Evropljane, već treba da budu za sebe, svoju zemlju i narod - kazao je Vučić.

Da su pritisci sve jači svedoči i činjenica da se predsednik Vučić u samo 24 časa sastao sa diplomatama najmoćnijih sila - sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, a onda juče i sa ambasadorom Skotom. Pored zvaničnih tema, treba očekivati da je i odlazak deminera u Siriju bio na stolu, makar u neformalnom delu razgovora. Sem ove teme, i status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu je takođe sporan, imajući u vidu da Rusija insistira da se dodeli diplomatski status, dok se SAD tome protive. Kamen u cipeli je i činjenica da Srbija ne želi da se u spoljnoj politici odredi kao zemlje članice EU i uvede sankcije Rusiji, te i zbog toga stižu pritisci iz Brisela.

Sem odlaska deminera u Siriju, zbog kojih SAD prema saznanjima preispituju nastavak finansiranja VS, za Ameriku je sporno i to kako Srbija “praktikuje” vojnu neutralnost.

- Pod znakom pitanja su i vojni manevri u kojima Srbija učestvuje, vojne vežbe, ali i nabavka naoružanja iz Rusije.

U vreme dok je ministar odbrane bio Zoran Đorđević, rečeno je da je VS spremna da učestvuje u razminiravanju u Siriji. Međutim, ataše za štampu Ambasade SAD u Beogradu Erik Hejden rekao je da su iz Ministarstva odbrane i Generalštaba VS dobili uveravanja da srpski demineri neće biti poslati u Siriju, ali i da će u budućnosti raditi samo na operacijama pod UN i EU.

Vučić je juče na otvaranju pogona Fabrike „Gruner“ u Vlasotincu na kritike da su plate vraćene na prethodni nivo kazao da bi trebalo objasniti po kakvoj je to matematici 450 evra manje od 359, ali i predočio da je kao predsednik Vlade i predsednik države obišao više opština nego drugi političari za poslednjih 45 godina. Rekao je i da ne zna zašto nisu svi novinari pušteni na prijem povodom Dana BIA, ali i pojasnio da nije otišao na prijem iz protesta, jer smatra da niko nije morao da ga štiti od novinarskih pitanja.

Izvor: Blic.rs
Foto: Twitter/Insajder_net

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Dobro jutro Srbijo
08:00 TOP - SHOP
09:00 Bolja zemlja
09:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 FILM
11:55 Vesti
12:05 FILM
12:55 Vesti
13:10 Pazi Paparazzo
14:00 Parovi Nedeljni ručak
17:30 Telemaster
18:15 Glamur
18:30 Upoznajte parove
20:00 Parovi Izbacivanje
02:30 Parovi Live