Izvor:
10.11.2017 u 14:40
0

Vučić na dan slave ide u posetu Putinu: Na Svetog Nikolu, pravac Moskva!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić srešće se u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 19. decembra, na svoju krsnu slavu, pišu današnje "Večernje novosti", dodajući da će ključna tema razgovora biti pritisak Zapada i pretnje Srbiji novim "Majdanom".

Kako piše list, poziv iz Kremlja dolazi u delikatnom političkom trenutku, kada ovde još odzvanja eho reči Hojta Jia o dve stolice i kada je pritisak Zapada na Srbiju i njenog predsednika po pitanju Kosova i Metohije, odnosa sa Moskvom i Republikom Srpskom – sve ogoljeniji.

Upravo bi ta geostrateška igra na Balkanu mogla da bude ključna tema na stolu između dvojice zvaničnika, navodi se u tekstu, uz podsećanje da je Moskva preko šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova već upozorila ovdašnju vlast da Vašington, insistiranjem da presečemo – EU ili Rusija – ovde želi novi "Majdan".

Zato se očekuje da će Putin upozoriti Vučića na mogućnost "narandžaste revolucije" u Srbiji, po uzoru na Ukrajinu, ukoliko i dalje bude sledio nezavisnu politiku koja u prvom redu ne odgovara Zapadu, piše beogradski dnevnik.

Prema diplomatskim izvorima "Novosti", Putin i Vučić bi trebalo da razgovaraju i o unapređenju vojne saradnje, koja je učvršćena nedavnom isporukom "migova 29".

Uz ugovorenu nabavku 30 tenkova T-72 i isto toliko borbenih oklopnih vozila nije isključno da se povede i priča o kupovini protivvazdušnih sistema.

List navodi da je tokom nedavne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Beograd iskazao intersovanje za nabavku sistema "Buk M2" i "Pancira", pa bi i to mogla da bude jedna od tema.

Takođe, pažnju dvojice lidera zaokupiće i energetika, a naročito kapitalni projekat "Turski tok".

Cevovod je zvanično 4. novembra stigao do turske teritorije i Beograd vidi svoju šansu u drugom kraku, koji bi išao preko Bugarske, Srbije i Mađarske.

Happytv.rs/Novosti
Foto: Twitter/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter