Izvor:
10.11.2017 u 18:57
0

DODIK OČEKUJE REŠAVANJE PITANJA RAZGRANIČENJA: Veliko kočenje može da pravi Sarajevo!

Predsednik RS Milorad Dodik očekuje da će pitanje razgraničenja između Srbije i BiH biti rešeno do kraja godine, ali upozorava i da bi sarajevske vlasti mogle da zakomplikuju to pitanje.

– Mi podržavamo predlog Srbije i naša saglasnost postoji. To može biti do kraja godine, ali izvan je ruku Vučića da zna kako će političko Sarajevo reagovati – upozorio je on u izjavi novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerke dve vlade.

Dodik je rekao da ne veruje da će se bosanski Hrvati protiviti, dok bi muslimani mogli to da urade iz nekih svojih razloga.

– RS i Srbija imaju identičan stav oko pitanja razgraničenja i mi to pitanje ne doživljavamo kao suštinsku granicu, već kao formalnu liniju, koju treba usaglasiti imajući u vidu međunarodne standarde – kazao je on.

Upitan za sporne tačke razgaraničenja, rekao je da to utvrđuju komisije, kao i da je gotovo cela „linija u dodiru RS i da Srpska nema nikakav problem“.

– U delu kod Štrpca, gde prolazi pruga Beograd-Bar, postoje neka pitanja, ali to ćemo ''ispeglati''. Ima i nekih skretanja Drine, ali to je sve sa naše strane rešeno i tu niko ništa posebno ne dobija i ne gubi. Ipak imajući u vidu dosadašnja iskustva Sarajeva oni će to pokušati da iskomplikuju – uveren je Dodik.

On je dodao da se, međutim, Sarajevo tu ne pita mnogo jer to nije njihova zemlja.

– Oni imaju nadležnost, ali to nije njihovo pitanje. Verujem da će se koncenzus u BiH postići – naglasio je Dodik.

Šef RS je kazao da je, na sastanku, bilo reči i o Deklaraciji o opstanku srpske nacije koja je, kako je ranije najavljeno, trebalo da uđe u skupštinsku procduru ovog meseca.

– To ide svojim tokom. Završen je nacrt, stvoreni su uslovi da ide na parlament. Cilj je da bude ovog meseca i mislim da će tako i biti – kazao je Dodik.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da što se tiče izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac postoje problemi na strani BiH oko graničnog prelaza i izuzimanja zemljišta.

– Srbija je završila sve svoje. Čekamo kraj procedure da se most pusti u rad. Malo se kasni, ali je Srbija sve na vreme uradila. Samo su spore procedure BiH problem – objasnio je Dodik.

On je rekao da su na današnjem sastanku sa predsednikom Vučićem i permijerke dve vlade pokrenuta politička, ekonomska i regionalna pitanja.

Istakao je da sve aktivnosti koje su bile planirane između dve vlade realizovane.

– Danas smo videli šta su to imperativi saradnje za sledeću godinu. Za to je dobar tenutak jer se pravi budžet za 2018.- kazao je on dodajući da je razgovarano i o miru i stabilnosti u regionu, a da RS podržava napore Srbije u tom pogledu.

Rekao je da će na sastanku dve vlade pitanja saradnje biti operativno raspravljana.

Tanjug
Foto: Twitter/Grad Bijeljina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter