Izvor:
18.11.2017 u 03:13
0

BRISEL: Mogerinijeva nije napustila sastanak sa Haradinajem!

Brisel — Portparolka EK Maja Kocijančić kaže da šefica EU diplomatije Federika Mogerini nije napustila sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanje između EU i Kosova

"Sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanju je održan i visoka predstavnica je sve vreme bila tamo", navodi Kocijančič.

Kocijančić je to izjavila nakon informacija do kojih su mediji došli iz nezvaničnih izvora u Briselu, a koje govore da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini napustila sastanak sa Haradinajem zbog njegovog navodnog insistiranja na većem učešću SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

"Kada je reč o SAD, blisko sarađujemo s njima na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa", navodi Kocijančič u svom saopštenju.

EU je jutros iznenada otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da Federika Mogerini i Ramuš Haradinaj predstave zaključke Saveta o stablizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

Zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je konferencija otkazan zbog "agende" zvaničnika.

Kosovski mediji su, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, javili o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom ovog sastanka.

"Ona [Mogherini] je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila", rekao je izvor RSE čije je ime poznato toj redakciji.

Novi izvori su kasnije naveli i da je šefica EU diplomatije bila dodatno isprovocirana stvom koji je Haradinaj izneo na sastanku Saveta o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova, a koji kritikuje dosadašnji tok dijaloga između Beograd i Prištine i njegove rezultate.

U svojoj prvoj nezvaničnoij reakciji, diplomatski izvori iz Brisela su izjavili da je EU danas poručila kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju da je Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspktive.

Haradinaj je kasnije otkazao i ostale predviđene izjave za medije u Briselu. Inače ovo je bila prva zvaničan poseta Haradinaja Brislelu od kad je izabran na mesto premijera Kosova.

B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter