Izvor:
20.11.2017 u 03:06
0

HAŠKI TRIBUNAL IZREĆI ĆE PRESUDU 22. NOVEMBRA RATKU MLADIĆU: Tužioci traže doživotnu robiju!

Haški tribunal izreći će 22. novembra prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, više od 22 godine posle zločina za koje je optužen.

General Mladić (75) optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimana iz Srebrenice, progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje za taoce „plavih šlemova“ UN 1992-95.

To su, po tužiocima, bila četiri udružena zločinačka poduhvata „u cilju stvaranja srpske države na velikim delovima teritorije BiH“ sa što manje muslimana i Hrvata. Dve tačke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužioci su, u završnoj reči u decembru 2016, zatražili da Tribunal izrekne Mladiću doživotnu kaznu zato što je u svim tim zločinima presudna bila „Mladićeva ruka“, odnosno „zločinačka namera da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone s teritorije na koju su lideri bosanskih Srba polagali pravo“.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Facebook/TrendsZoneOfficial

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter