Izvor:
25.11.2017 u 19:10
0

Mihajlović svim silama za rodnu ravnopravnost: BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA TOKOM CELE GODINE!

Svesni smo da je nasilje nad ženama ogroman problem i zato je važno da se svi uključimo u borbu protiv te pošasti – ne samo u narednih 16 dana, već tokom cele godine, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

U saopštenju iz njenog kabineta povodom Međuanrodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Mihajlović je rekla da će Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i ove godine će uzeti učešće u globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja se obeležava u više od sto zemalja sveta.

Kampanja počinje danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Ona je dodala da će na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost više od 40 gradova i opština u Srbiji učestvovati u toj kampanji.

– Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. Kao deo ove inicijative znamenitosti u gradovima širom sveta su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje. Ove godine, pored Beograda, i brojne lokalne samouprave u Srbiji će simbole svojih gradova osvetliti u narandžasto – navela je potpredsednica Vlade.

Ona je podsetila da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja – psihičko, fizičko ili ekonomsko, a da je u poslednjih deset godina ubijeno više od 330 žena u porodičnom nasilju, a od početka ove godine do danas 24 žene.

– Pred važne datume uvek se bavimo brojkama. Da, statistika je porazna. Ali ja želim da više ne brojimo žrtve porodičnog nasilja, već da uvedemo novu statistiku – koliko nasilnika je kažnjeno, koliko hitnih mera doneto, koliko njih se našlo iza rešetaka – poručila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je podsetila da država donosi zakone i strategije, rekavši i da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koje je Koordinaciono telo pripremilo posebnu pažnju posvećuje prevenciji nasilja i radu sa najmlađima.

– Potrebna je stalna i aktivna edukacija građana, da počnemo da prijavljujemo nasilnike, da ne zatvaramo oči pred nasiljem, jer to nije privatna stvar, da pokažemo više empatije i brige za ljude oko nas. Ali i da radimo sa najmlađima, da ih učimo još u vrtiću da poštuju jedni druge, da nasilje nije način da se reše konflikti. Jedino tako možemo graditi nenasilno društvo kojem težimo – zaključila je Mihajlović.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter