Izvor:
30.11.2017 u 15:40
0

Montgomeri priznao: Konstantno smo pritiskali Srbiju, vreme je da preispitamo svoju politiku!

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenio je kao "dobar znak" to što je Atlantski savet SAD prepoznao ulogu Srbije u regionu i korake koje je srpska vlada preduzela ka pomirenju.

– Nisam siguran šta "istorijsko pomirenje" znači u pogledu odnosa Srbije i Amerike. Od pada Miloševića imali smo pozitivne odnose. Dobar je znak to što je Atlanski savet SAD prepoznao ulogu Srbije u regionu i korake koje je vaša Vlada preduzela ka pomirenju – izjavio je Montgomeri za "Blic".

Prema njegovim rečima, glavni problem koji se tiče odnosa Beograda i Vašingtona u poslednjih 17 godina je taj što SAD, rame uz rame sa Evropskom unijom, nisu uspele da razumeju ili prihvate da američka politika prema Bosni i Kosovu nije urodila plodom i da su obe oblasti ostale u suštini bezbadežni slučajevi nesposobni da funkcionišu samostalno i bez ikakvih osnova u ekonomiji.

On ocenjuje da je politika SAD prema ovom regionu bila na "autopilotu" poslednje dve decenije.

– Kao rezultat toga, srpsku vladu smo konstantno pritiskali da prihvati naše viđenje o tome kako stvari treba da funkcionišu. Nadam se da bi strategija Atlanskog saveta SAD mogla da bude početak preispitivanja naše politike – kaže Montgomeri.

On je dodao da je saglasan sa idejom da bi Vašington trebalo da bude aktivniji u dijalogu između Beograda i Prištine.

– Slažem se da Amerika treba da bude uključena u dijalog između Beograda i Prištine, imajući u vidu to da će Albanci zaista slušati samo SAD. Brinem se i da ćemo, ako nismo spremni da budemo istinski objektivni i pragmatični, samo nastaviti da učvršćujemo beskompromisnu poziciju Prištine – napomenuo je Montgomeri.

informer.rs
Foto: rtvatlas/printscreen, wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter