Izvor:
30.11.2017 u 19:54
0

Otvaranje novih poglavlja 11. decembra!

Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa EU biće održana 11. decembra, ali još nema saglasnosti o tome da li će tada biti otvorena dva ili tri poglavlja koja su tehnički spremna.

Ključna za tu odluku biće procena zemalja članica EU koliko je Srbija napredovala u oblasti vladavine prava, na osnovu izveštaja koji im je o tome pripremila Evropska komisija.

U izveštaju koji pokriva period od poslednjih šest meseci, Evropska komisija detaljno navodi da li su i u kom roku ispunjene mere iz akcionog plana za poglavlje 23 i 24 koje je donela Vlada Srbije.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, neke zemlje članice, među kojima i one najuticajnije, smatraju da izveštaj, pored napretka koji beleži u poslednjih pola godine, navodi i određena kašnjenja u primeni akcionog plana za poglavlje 23 i 24, što će uticati na njihovu odluku o broju otvorenih poglavlja.

Dosadašnji tok debate pokazao je da se 11. decembra može očekivati otvaranje poglavlja 6 i 30, dok je otvaranje poglavlja 33 za sada neizvesno. Rasprava o tome nastaviće se i tokom sledeće nedelje, navode diplomatski izvori.

Prema pravilima iz pregovoračkog okvira za Srbiju, napredak u svim poglavljima zavisi od napretka u oblasti vladavine prava (poglavlje 23 i 24) i normalizaciji odnosa sa Prištinom (poglavlje 35). Zato su zemlje članice tražile da vide izveštaj Evropske komisije, pre nego što daju saglasnost za otvaranje poglavlja 6 koje se odnosi kompanijsko pravo, poglavlja 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom i poglavlja 33 o finansijskim i budžetskim odrednicama.

Osim ova tri poglavlja, Srbije je pripremila i dostavila Briselu pregovaračke pozicije i za poglavlja 13 o ribarstvu i poglavlje 9 o finansijskim uslugama. U dosadašnjem toku pregovora Srbija je otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja, a dva je preliminarno i zatvorila.

novosti.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter