Izvor:
01.12.2017 u 17:41
0

VULIN SA LANKASTEROM: Srbija je vojno neutralna zemlja!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovio je na sastanku sa državnim sekretarom za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Markom Lankasterom, da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će nastaviti da se tako i ponaša u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Vulin je istakao podršku nastavku misije Kfora na Kosovu i Metohiji i istakao da Srbija visoko ceni ulogu Kfora kao i Britanske vojske u njenom sastavu. Ukazao je i da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo formiranje vojske KiM i da je rezolucija 1244 jasno odredila Kfor kao jedinu oružanu snagu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom razgovora o bezbednosnim temama, zaključeno je da novi bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti, kao i nekontrolisane migracije stanovništva iz kriznih područja, nalažu da svaki oblik saradnje bude podignut na najviši mogući nivo. Tema razgovora bile su dosadašnje aktivnosti bilateralne vojne saradnje ali i pokretanje novih, kao i aktuelna političko-bezbednosna situacija u regionu i svetu.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Srbije u oblasti odbrane ujedno i najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, što je posebno značajno u godini kada obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ministar Vulin je istakao da su težišne oblasti saradnje vojno obrazovanje, medicina, vojno-vojna ali je naglasio kako je interes Ministarstva odbrane Srbije da postojeće oblasti saradnje unapredimo, razvijemo nove i iniciramo saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

Kao veoma značajna ocenjena je nedavna poseta komandanta Prve divizije Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva general-majora Ralfa Vudisa, učešće pripadnika Vojske Srbije na takmičenju „CambrianPatrol 17“u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i predstojeća Regionalna pi-ar konferencija za predstavnike službi za odnose sa javnošću i predstavnike medija iz regionu, koju Ministarstvo odbrane organizuje u saradnji sa britanskom stranom.

Izvor: tanjug
Foto: Twiter/Glas Balkana

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter