BRNABIĆ U SKUPŠTINI: Budžet dobro izbalansiran, očekuje se povećanje plata i penzija!

 

 

 Premijerka Ana Brnabić je izjavila u skupštini da je predloženi budžeta za 2018. godinu razvojni, dobro izbalansiran i usmeren na podizanje životnog standarda građana Srbije. Brnabić kaže da je slušala optužbe opozicije da je budžet skrojen u interesu tajkuna i lopova SNS i istakla da je budžet tako napravljen da najveće povećanje ima Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 21 milijarde dinara, od čega je 10,7 milijardi za plate u prosveti.

 

- Pretpostavljam da su tajkuni i lopovi iz SNS? - navela je premijerka.

Istakla da je ovaj budžet jako dobro izbalansiran i da odgovara svim predviđenim prioritetima, kao i da se nikada nije više ulagao u prosvetu i nauku.

 

Brnabić je rekla da je budžet usmeren ka podizanju standarda građana jer predviđa povećanje plata i penzija, kao i privredni rast kroz snažno povećanje investicija. U predlogu budžeta za 2018. planirani su prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara i rashodi od 1.207 milijardi dinara, budžet je rađen na temelju projektovanog rasta BDP-a od 3,5 odsto u 2018.

 

Predloženi budžet za iduću godinu je planiran na osnovu projekcije da će realna stopa rasta u idućoj godini biti 3,5 odsto BDP-a, uz BDP deflator od 2,8 odsto i indeks potrošačkih cena na malo od 2,7 odsto. U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini prvi put biti 30 odsto veće i iznosiće oko 180 milijardi dinara na nivou opšte države odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

 

U 2018. predviđeno je povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija biće pet odsto. Od 128 milijardi dinara za investicije najviše će otići za projekte u nadležnosti Ministarstva građevinarstva 53,8 milijardi.

 

Izvor: Kurir
Foto: parlamentsrbija/youtube printscreen

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost