Izvor:
11.12.2017 u 10:24
0

PREMIJERKA SRBIJE: Srbija želi da bude članica EU koja doprinosi!

Veoma sam ponosna na to što Srbija spada u kandidate koji imaju najveće izglede da uđu u EU, izjavila je premijerka Ana Brnabić, ali i navela da je više interesuju naše reforme.

– Njih ne sprovodimo za EU. Ako ih ne sprovodimo pre pristupanja, EU nam više neće nuditi mnogo prednosti. Mnogi kvalifikovani stučnjaci napustili bi zemlju i obrnuto: EU više neće hvaliti Srbiju kao investiciono tržište. Želimo da postanemo članica koja može da doprinese – rekla je Brnabić.

Ona je u intervjuu švajcarskom listu Blik navela da je Srbija morala da uradi drastične reforme, jer smo bili pred bankrotstvom.

Svetska banka je tražila od nas da nešto preduzmemom. Iznenađujuće je što je Vlada posle toga ponovo izabrana. Narod je shvatio da su reforme bile neophodne. A mi smo, zauzvrat, obezbedili više radnih mesta u privatnom sektoru, kazala je premijerka.

Brnabićeva je navela da su neka državna preduzeća privatizovana, a zahvaljujući reformama prvi put posle 12 godina imamo budžetski suficit.

– Smanjili smo državne dugove, nezaposlenost je prepolovljena i iznosi oko 12 odsto. To je i dalje mnogo, ali mnogo manje nego ranije – rekla ja ona.

Predsednica valde je navela da su krajem 2014. smanjeni javni izdaci, u međuvremenu imamo oko 40.000 činovnika manje, morali smo da smanjimo plate i penzije, a te reforme su skoro završene.

Kada je reč o Kosovu, istakla je ona, naša vlada je donela nekoliko hrabrih, ali nepopularnih političkih odluka.

– Potpisali smo i gotovo potpuno primenili Briselski sporazum s Kosovom. Nasupror tome, Priština još nije ni počela sa tim. Na tome sada insistiramno. Želimo da i Prišdtina poštuje sporazum – rekla je premijerka.

Na podsećanje da je za predsednicu vlade predložio današnji predsednik Aleksandar Vučić, Brnabićeva kaže da joj je kao tehnokrati iz privatnog sektora potrebna većina u parlamenu, a ima je predsednik Vučić sa svojom partijom.

– Mogu da radim ono što je, prema mom mišljenju, najbolje. Istovremeno sam na istoj liniji sa predsednikom. U suprotnom ne bih ušla u Vladu – kazala je ona.

Na konstataciju da je, s obzirom na svoju biografiju, idealan politički predstavnik Srbije kao zemlje koja želi u EU i pitanje da li je to bila Vučićeva namera, Brnabićeva misli da je reč o srećnom sticaju okolnosti.

– Dobro sarađujemo, oboje smo radoholiočari. Srbija nema vremena za gubljenje – zaključila je predsednica vlade.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter