VUČIĆ DANAS SA KASTROM: Iskren i otvoren odnos dve države!

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Havani sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom.

- Imaću susret sa predsednikom Kube Raulom Kastrom i verujem da će to dodatno unaprediti naše odnose, dodatno ojačati poziciju zemlje ukupno među karipskim zemljama, među kojima u najvećem broju u budućnosti možemo da očekujemo podršku i po pitanju Kosova i po drugim pitanjima -rekao je Vucić 

Predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kubi, kojoj, sudeći po vodećim nacionalnim medijima, zvanična Havana pridaje veliku pažnju. Predviđen je i obilazak kubanskog Centra za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić će posetiti i Memorijalni kompleks posvećen nacionalnom heroju Hoseu Martiju. Vučić je juče rekao da je ovo, u svojstvu predsednika Republike, ali i kao premijera, njegova prva poseta latinoameričkim državama.

Takođe je rekao i da je Kuba uvek prema Srbiji iskazivala izrazito prijateljski stav, kao i da je i Srbija uvek podržavala Kubu i da će obe nastaviti tako da se ponašaju, s tim što će akcenat u budućnosti biti na unapređenju ekonomske saradnje. Kako je dodao, sa Kubom želimo najbolje moguće odnose.

U delegaciji koju predvodi Vučić su i trojica ministara - zdravlja Zlatibor Lončar, privrede Goran Knežević i poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i gradonačlenik Beograda Siniša Mali. Prema Vučićevim rečima, prema srpskoj delegaciji je iskazano izuzetno gostoprimstvo.

Predsednik Srbije se sastao sa predsednikom Narodne skupštine Kube Estebanom Lasom Ernandesom, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja. Vučić izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija.

Takođe, istakao je zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.

Ernandes je pozdravio dinamičnu interparlamentarnu saradnju, koja je doprinela unapređenju sveukupnih odnosa Republike Srbije i Republike Kube.

- Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina - istakao je Ernandes. 

Vučić je posetu počeo posetom Fabrici cigara Kohiba, jednog od kubanskih nacionalnih brendova. Održao je predavanje "Srbia u Evropi -čuvar nezavisnosti i suvereniteta" na Univerzitetu u Havani i tom prilikom izneo svoje viđenje kako ojačati saradnju i prijateljske veze sa Kubom.

Predsednik Srbije obišao je u Međunarodnom pres centru izložbu fotografija o lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru, gde je u knjigu utisaka napisao: "Jedan bolji svet je moguć! Hvala, Fidele!"

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twiter/Savet za Bezbednost

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live