Izvor:
14.07.2016 u 16:52
0

IVICA DAČIĆ: „Ne može Srbija da IMA problem, a da Nemačka NEMA!“

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da prijatelji kosovske nezavisnosti i oni koji podržavaju nešto protiv Srbije, od nje ne mogu očekivati da svojim prijateljima zatvara vrata i uvodi sankcije.

To nije normalno, nijedna zemlja na svetu to ne bi uradila, pa neće ni Srbija. Ako su Rusija i Kina te koje u Savetu bezbednosti UN ne dozvoljavaju da se pitanje nezavisnosti Kosova i teritorijalnog integriteta Srbije reši preglasavanjem, imamo nacionalni i državni interes koji nam svakako nameće da moramo pažljivo da pristupamo tim temama, a dobro znam i da sve vaše zemlje vode sličnu politiku – rekao je on na konferenciji "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan".

Kada je reč o energetskoj nezavisnosti od Rusije, koju EU želi da navodno ostvari na zapadnom Balkanu, Dačić je rekao da bi voleo da i Nemačka ima takav odnos prema Rusiji.

Ne može Srbija da ima problem zbog Južnog toka, a da Nemačka nema problem zbog Severnog toka. Ne može Srbija da ima problem što taj nije u skladu sa nekim energetskim paketom, a to isto uradi Nemačka, pa valjda je princip – princip i važi isto za Srbiju, Nemačku i Italiju, to je suština politike koju treba da vodimo – podvukao je on.

Dačić je kazao da Srbija želi da bude članica EU, ali s druge strane mora da vodi i računa o svojim nacionalnim i državnim interesima.

Svakako da je naš prioritet članstvo u EU, ali moramo da nađemo zajedničke imenitelje koji nas neće voditi tome da nemamo usklađenu spoljnu i unutrašnju politiku. Mislim da će veoma brzo doći vreme da se preispitaju i posle ovoga što je rekla Viktorija Nuland, mislim da je vreme i za preispitivanje onoga što je urađeno u Srbiji 1999, a ne samo u Iraku, jer ako je politika jedne zemlje bila da se 20 godina ulaže u nezavinost Kosova, onda mislim da moramo da tražimo ne samo greške u našem sistemu – rekao je on.

Siguran sam da će većina prisutnih reči da je Milošević kriv. Srbija je imala i ima dobru saradnju sa Haškim tribunalom, ali postoje neke stvari koje predstavljaju grubu manipulaciju, neistinu i laž, kao što je u slučaju invazije na Irak, što je utvrdila komisija u Velikoj Britaniji – dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, svi dobro znaju da u kosovskom selu Račak, gde se navodno desio zločin, koji je bio neposredan povod za bombardovanje SRJ, deo civila nije sahranjen na tom mestu, a kada se pitaju seljaci oni kažu da su na vojnom groblju. Kako su to onda ubijeni civili?, pitao je Dačić.

Sedamnaest godina posle bombardovanja ne možemo tek tako da kažemo da ćemo uskladiti potpuno našu spoljnu i bezbednosnu politiku, jer su u EU svi samo naši prijatelji. Moram da kažem da, nažalost, nije baš tako i to je činjenica. Mi želimo da nosimo svoj deo odgovornosti i nosimo svoj krst, ali ne možemo samo mi da budemo ti – poručio je on.

Dačić je ukazao da se želja za kompromisom često tumači kao slabost, i kao da treba udarati na Srbiju koja sada dobija lekcije od Turske da treba da poštuje ljudska prava. On je dodao je da, kroz proces skrininga vezano za poglavlje 31, da će Srbija morati da pogleda i neka dokumenta koja inače čine samo ovo poglavlje, a to je Stragegija odbrane, nacionalne bezbednosti….

Tanjug
Foto: Twitter/ForeignAffairsSerbia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter