Srbija neće ući u Evropsku uniju pre 2025. godine!

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju EU perspektivu, da ona neće biti sprovedena u delo za vreme mog mandata na čelu Evropske komisije, ali moramo, kazao je, postaviti temelje za to.

- Zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju perspektivu pristupa EU. Ona neće biti sprovedena u delo za vreme mog mandata na čelu Evropske komisije, ali moramo postaviti temelje za to, a te zemlje moraju da se poduhvate neophodnih reformi da bi do pristupa uskoro moglo i da dođe - izjavio je Junker u intervjuu za Dojče vele.

Junkeru sadašnji mandat petogodišnji mandat ističe krajem 2019. godine, a ukoliko bude izabran ponovo, to automatski znači da zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija neće postati članice EU pre 2025. godine.

Junker je pohvalio Bugarsku što je približavanje Zapadnog Balkana EU navela kao jednu od najvažnijih tema svog predsedavanja Savetom EU.

- Bugarskoj vladi imamo da zahvalimo za važne korake koji su već učinjeni: samit o Zapadnom Balkanu koji se održava 17. maja će biti važan korak. Bugarska je prosto predodređena da gradi mostove među zemljama Zapadnog Balkana, jer poznaje taj region, kulturu i jezik - a i sama je uspešno prošla kroz proces proširenja EU - zaključio je Junker.

 

tanjug.rs
Foto: Twitter/WorthWray, pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost