Izvor:
01.02.2018 u 22:17
0

Ana Brnabić poručila iz Slovenije: „Možemo u EU bez priznanja Kosova“!

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je predsednik EP Antonio Tajani nedvosmisleno rekao da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU.

"To što smo čuli u smislu pravno obavezujućeg sporazuma nije ništa novo, to smo čuli i ranije, o tome je pričao i predsednik Vučić, o tome je pričala i ministarka Joksimović…", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara u zajedničkom obraćanju medijima sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom.

"Mislim da je nedvosmisleno rekao predsednik EP Tajani, a to je da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU. Čini mi se da je to jasna i nedvosmislena poruka", rekla je Brnabićeva.

"Normalizacija sa Prištinom i nalaženje dugoročno održivog odnosa sa Prištinom obaveza je nas kao političara koji vodimo Srbiju", istakla je.

Podvukla je da joj je drago što predvodi vladu i što živi u zemlji čiji je predsednik dovoljno hrabar i odgovoran političar da želi da pokrene ovo pitanje i pokuša da ga reši, da ga ne bi ostavljao budućim generacijama.

Naznačila je da je najlakše reći da je to zamrznut konflikt i prepustiti da "vruć krompir" rešava neko drugi.

Dodala je da su razgovarali danas i o tome sa kolegama iz Slovenije, da imaju različit stav o KiM, odnosno da je Slovenija priznala tu nezavisnost, ali da je važno da je Srbija stvarno pokazala drugačije lice, da ume da bude strpljiva, da ume da razmišlja hladne glave, da možemo da budemo tolerantni i fleksibilni i da poštujemo dogovore i sporazume.

Brnabićeva je podvukla da je Briselski sporazum potpisan pre skoro pet godina i da je Beograd ispunio najveći deo dok Priština nije ništa, apostrofirajući Zajednicu srpskih opština.

Ona je rekla, a to je, kaže, prenela i Ceraru, da je posebna odgovornost na zemljama koje su priznale nezavisnost, te da je na njima da pozovu Prištinu da bude dovoljno ozbiljna i poštuje te sporazume.

Kako je rekla, Beograd je pokazao da je spreman za dijalog, da je predsednik Srbije pokazao da je uvek otvoren za dijalog te da joj je drago što je dijalog podignut na predsednički nivo.

Brnabićeva je dodala da je svakako "dodatno zakomplikovalo situaciju ubistvo Olivera Ivanovića" i da smatra da je loša odluka što Srbija ne učestvuje u istrazi tog ubistva, ali i naglasila da je time odgovornost na Prištini, ali da postoji i deo odgovornosti EU i Euleksa da se ubice pronađu.

b92.net
Foto: twitter/serbianPM

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter