Izvor:
02.02.2018 u 23:34
0

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA AUSTRIJSKIM PREDSEDNIKOM: Hvala Austriji za podršku na putu u EU, imamo veliko poverenje u vas!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beču da je prijateljstvo Srbije i Austrije iskreno, da su potencijali saradnje mnogo veći, i izrazio očekivanje da će Austrija u budućnosti još "jače i snažnije" podržati Srbiju na putu ka EU.

Vučić je rekao da je sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom razgovarao otvoreno o svim ključnim pitanjima regiona Zapadnog Balkana i evropskom putu Srbije i zahvalio Austriji na, kako je naveo, nedvosmislenoj, dobroj i značanjoj podršci koju pruža na evopskom putu Srbije.

– Mi imamo veliko poverenje u Austriju i zato očekujemo da posle Bugarske koja je predsedavajuća EU tokom prvih šest meseci 2018. dolazi na red Austrija, i da za to vreme možemo da napravimo značajniji napredak na putu ka EU – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Austrije.

– Znamo mi da to najvećim delom zavisi od nas, ali još jednaput, uz veliko hvala Austriji – molba da još snažnije i još jače podrži Srbiju na evropskom putu, da nam pomognu da i dalje smanjujemo nezaposlenost, da jačamo privredu i ekonomiju Srbije – rekao je Vučić.

On je je zahvalio predsedniku Austrije na tome što je austrijska vlada podsticala investitore da ulažu u Srbiju i dodao da je Austrija medju tri zemlje koje najviše ulažu u Srbiju. Vučić je rekao i da Srbija ulaže mnogo napora i mnogo energije da se sačuvaju mir i stabilnost, ističući da su mir i stabilnost "ključne reči za ceo Balkan" i da je time moguće privući investitore.

Predsednik Srbije je rekao da su prethodnih nekoliko godina Srbija i Austrija veliki put prešle, da je trgovniska razmena uvećana za skoro 30 odsto, a samo u 2017. za 15 odsto, ocenivši da su potencijali saradnje mnogo veći.

Vučić je rekao da je sinoć razgovarao sa austrijskim privrednicima i da su najavili nove investicije u Srbiji.

Na pitanje novinara o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je Aleksanderom van der Belenom razgovarao o tome i da mu je zahvalan što je pokazao strpljenje i želju da čuje stavove Srbije.

Vučić je podsetio da Austrija i Srbija imaju drugačije pozicije, i dodao da je predsedniku Austrije zahvalan na rečenici "da ako želite kompromis i rešenje ne može jedna strana da dobije sve a druga da izgubi sve".

Predsednik Srbije počeo je juče posetu Beču razgovorima sa oko 50 predsednika Privredne komore Austrije. Sastanku su prisustvovali privrednici koji već rade u Srbiji ili su zainteresovani za investiranje.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter