Izvor:
06.02.2018 u 16:22
0

ZORANA MIHAJLOVIĆ O STRATEGIJI PROŠIRENJA EU: Iskorak Brisela dobar za Srbiju i ceo region!

Strategija za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije, čije se usvajanje očekuje danas, dobro je za ceo region i ovo je veliki iskorak Brisela, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da zbog toga što još uvek nije moguće imati uvid u ceo tekst, ne mogu se iznositi krajnji stavovi, ali je ocenila da ukoliko se u strategiji pominje godina, to je, kaže, veliki iskorak same EU jer bi to bio prvi put da se pominje određena godina za ulazak Srbije u EU.

– Donošenje strategije posle 15 godina je dobro i za region i za Evropsku uniju.Ukoliko se u strategiji pominje godina to je veliki iskorak same EU jer bi to bio prvi put da se pominje određena godina ali to ćemo još videti – kaže Mihajlovićeva.

Napominje da se Srbija kreće ka svom strateškom cilju a to je, ističe, Evropska unija.

– Srbija nikada nije robovala godinama , sve što je marljivo i vredno radila, radila je da se uskladi sa standardima EU zato što je to za nas važno krećući se ka strateškom cilju, a to je člansvo u EU. Naši građani i građanke po svim istraživanjima žele da idu u EU .I u tom smislu to i radimo – objašnjava ona.

S druge strane, kaže, region Zapadnog Balkana nije ni bauk ni Ahilova peta Evropske unije, kao što, ističe, ni EU nije samo priliv investicija i grantova.

– EU znači duboko reformisanje celog društva, potpunu demokratizaciju celog društva. Ukoliko se u strategiji pominju neki uslovi koji se navode u medijima, pitanje standarda, ljudskih prava, pitanje KiM, po svim tim pitanjima Srbija već radi sa EU – navodi Mihajlovićeva i dodaje da ne postoji ni jedan resor gde Srbija ne radi sa EU.

Podseća da i na pitanju KiM i postojanju Zajednice srpskih opština, koje po njenoj oceni treba da postoji pod posredstvom EU, takođe Srbija sarađuje sa Briselom.

– Hoćemo da budemo deo EU, ali hoćemo pre svega da naše društvo bude u skladu sa svim evropskim i svetskim standardima, u nekim oblastima rekla bih da već jesmo, u nekim drugim treba još da radimo – rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter