Izvor:
13.02.2018 u 02:55
0

Štrahe: Razumem poziciju u kojoj se nalazi Srbija! Dačić: Svaka ti čast, srpski narod ti mnogo duguje!

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio je da problem Kosova nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis.

On je naveo da ništa ne može da funkcioniše jednostrano.

Štrahe je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem kazao da je realnost da je Austrija priznala nezavisnost Kosova, ali i da je realnost da Srbija vidi Kosovo u svom sastavu.

"To je realnost za Srbiju stoga ovaj problem nije dugorocno resen. Potrebno je da obe strane izađu jedna drugoj u susret i da se nađe kompromis", rekao je Štrahe, koji je podsetio da od 193 zemlje, UN njih 105 je priznalo nezavisnost Kosova.

Kako je rekao, on se kao vicekancelar ne meša u to pitanje, ali je naveo da ima razumevanja za srpsku stranu i srpsko viđenje problema i da dugoročno rešenje ne može biti jednostrano.

"Nadam se da će se pronaći održivo rešenje", rekao je on novinarima.

Štrahe je podsetio da je ranije, dok nije bio član vlade kritikovao odluku Austrije da proglasi nezavisnost Kosova, dok mu je ministar Dačić izrazio zahvalnost što od takvih stavova ni danas nije odstupio.

"Austrija stoji iza odluke o nezavisnosti Kosova, ali imam razumevanje za položaj Srba. Srbija nije problem, Srbija je deo rešenja", rekao je Štrahe.

"Zahvalan sam što je ostao pri tom stavu", rekao je Dačić, navodeći da je Štrahe mogao da kaže da je sada deo vlade I da ne sme to više da govori, te da ne treba da tražimo da "Štrahe bude veći Srbin od nas".

"Svaka ti čast, Štrahe. Srpski narod ti mnogo duguje i zahvalan je zbog toga. Mi imamo pravo da biramo koga ćemo da volimo – onog ko voli nas", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je kazao da su odnosi sa Štraheom bili prijateljski i pre nego što je postao vicekancelar i dodao da Srbija sa novom asutrijskom vladom želi da ima što bolju saradnju.

Zahvalio je Austriji koja pruža podršku Srbiji na putu evropskih integracija i dodao da očekuje nastavak te podrške, te da u skladu sa strategijom EU do 2025. godine postanemo punopravni član EU.

"Kada je reč i KiM svesni smo da je Austrija priznala nezavisnost. Očekujemo da imaju razumevanja za naš stav da odlukom o proglašenju to pitanje nije završeno, da se mora voditi dijalog i da se traži kompromisno rešenje. U tom smislu očekujem podstrek dijalogu, a ne učvršćivanje stavova da je sve rešeno", rekao je Dačić.

Vreme je da se shvati realnost, da bez dogovora i dijaloga nema rešenja, poručio je Dačić.

Štrahe je kazao da mu je stalo do toga da prijateljstvo sa Srbijom bude oživljeno i produbljeno, navodeći da je sa srpskim šefom diplomatije razgovarao o privrednoj saradnji, evropskim integracijama, Srbima u Austriji…

"Austrijska preduzeća su uložila 2,3 milijarde evra i imaju 20.000 radnih mesta. To će se intenzivirati. U Austriji imamo preko 260.000 ljudi koji su srpskog porekla i oni su važan element našeg društva. Želimo da podržimo Srbiju u punom obimu kada je reč o evropskim integracijama", rekao je austrijski vicekancelar.

Naveo je i da Evropska unija ima odovornost da podrži Srbiju kada je reč o migrantskoj krizi i da je ne "ostavi na cedilu".

b92.net
Foto: mfa.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter