Izvor:
14.02.2018 u 18:52
0

Vučić posle sastanka sa Gabrijelom: „Nemačka pouzdan partner, ume da sasluša našu stranu“! (VIDEO)

Presednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da bi Srbija, iako 2025. nije sveto pismo, volela da svoj posao završi i da do tog datuma bude deo EU.

On je na pre konferenciji preneo da je sa nemačkim vicekancelarom i šefom diplomatije Zigmarom Gabrijelom razgovarao o obavezama koje Srbija ima na putu ka EU, za šta ima podršku Nemačke.

Ukazao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, da se radi o tri oblasti:

„Prva je očuvanje mira i regionalne stabilnosti. Druga, rešavanje problema sa Prištinom ili, kako bi Nemci rekli, odnosi sa Kosovom. Treće se odnosi na poglavlja 23 i 24, odnosno vladavinu prava, funkcionisanje pravosuđa, slobodu izražavanja", objasnio je Vučić.

Predsednik je rekao da "nemamo strah kada je reč o trećoj tački".

"Kada je reč o prvoj tački, i do sada smo sve činili i činićemo i ubuućoj e na očuvanju stabilnosti i mira. Međutim znamo da je veoma težak zadatak pred nama u rešavanju problema i pronalaženju solucije sa Prištinom“, objasnio je on.

Vučić je pohvalio, na početku svog obraćanja, Nemačku i vicekancelara, rekavši da je on veoma angažovan i čovek koji možda najbolje razume prilike na Balkanu, u celom regionu, i prijatelj regiona i naše zemlje.

„On je često u našoj zemlji. Imamo uvek otvorene i iskrene razgovore, jer Nemačka koju predstavlja je pouzdan partner, i mi najviše očekujemo do Nemačke. Nemačka ima neretko i vrlo čvrst, tvrd i težak stav po nas, ali je svakako poudzan i siguran partner Srbije na njenom evrospkom putu“, naglasio je on.

Vučić je preneo da je sa Gabrijelom razgovarao o ekonomskoj saradnji, podsećajući da su Srbija i Nemačka prošle godine ostvarile trgovinsku razmenu u visini od 4,4 milijardi evra, čime je Nemačka postala najznačajniji trgovinski partner Srbije.

Rekao je i da su postignuti rekordni rezultati po pitanju uvoza i izvoza, a dodao da je izvoz iz Srbije dostigao nivo od 1,9 milijardi evra.

Takođe je ukazao da nemačke firme u Srbiji, za koje je rekao da su uvek sigurne, čiste kao apoteka u svakom smislu te reči, zapošljavaju 37. 000 građana Srbije.

Vučić je kazao da želimo jsos više nemačkih investicija u zemlji, a da ekonomski i reformski rezultati pružaju bolje uslove za još veći dolazak nemačkih ulagača.

Navodeći ekonomske uspehe Srbije, ako što ej smanjenje javnog duga na nivo od 56,7 odsto BDP-a, Vučić je kazao da je Gabrijel odličan poznavalac ekonomije i perfektno razume sve ekonomske interese.

„Želimo još tešnje odnose, kako bi slali signale da još veći broj investitora iz Nemačke dođe u Srbiju“, naglasio je on.

Vučić je rekao da je važno što Nemačka pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu, i da to pokazuje zašto i koliko je Nemačka važna za Uniju, ali i Zapadni Balkan i Srbiju, za svaku našu zemlju u ovom delu Evrope.

„Nadamo se većoj posvećenosti“, dodao je on ističući da je Gabrijel jedan od ljudi koji je spreman ne samo da čuje, već i sasluša srpsku stranu, što za nas nije čest slučaj.

tanjug.rs
Foto: tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter