Ves Mičel pred susret sa predsednikom Vučićem: "Ne nosim nikakav plan za Kosovo"!

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da je njegova poseta Balkanu usmerena na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je rekao Mičel, koji danas boravi u Prištini, ne nosi nikakav konkretan plan u vezi s tim.

Mičel je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem, rekao da nije došao da bilo kome predstavlja bilo kakav plan. 

"Nisam došao da predstavim bilo koji poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka EU", rekao je Mičel, prenosi portal Ljajmi. 

Beogradski mediji, naime, proteklog vikenda su objavili da će Mičel, tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova. 

Ljajmi podseća da se u jednoj od tih tačaka kaže da će Zajednica srpskih opština na KiM imati veća ovlašćenja, a da će Beograd omogućiti Prištini članstvo u međunarodnim organizacijama. 

Pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao da je za napredak Prištine na evropskom putu neophodan nastavak dijaloga sa Beogradom, kao i ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kako prenose kosovski mediji, Mičel je rekao i da će tokom čitavog tog procesa "Amerika biti u blizini Kosova".

"Uskoro Kosovo treba da napravi važne korake kako bi osiguralo svoj put ka budućnosti. Kosovo treba da bude angažovanije uključeno u dijalog sa Srbijom. Takođe smo razgovarali o razgraničenju, i ovo pitanje mora biti rešeno kako bi se otvorio put za liberalizaciju viznog režima", rekao je Mičel, prenosi ljajmi.net 

Rekao je i da je sa Tačijem razgovarao o problemu bezbednosti, te dodao da niko ne može staviti veto na transformaciju kosovskih bezbenosnih snaga u kosovsku vojsku. 

"Amerika je blisko podržala transformaciju KSB-a i to na svim nivoima. U Beogradu znaju američku poziciju o ovom pitanju", rekao je Mičel. 

Kosovo, kazao je, mora raditi na borbi protiv korupcije, te dodao da je SAD i Priština nastaviti dosadašnjim putem. 

"Razgovarali smo i o borbi protiv korupcije. U svim ovim oblastima, Kosovo bira sopstveni put. Amerika je posvec?ena radu s Kosovom na tom putu", rekao je Ves Mičel.

 

tanjug.rs
Foto: twitter/Wess Mitchell, wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Serija: Suze mojesestre
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:45 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live