MARKO ĐURIĆ: Razgovor sa Mičelom biće ozbiljan i odgovoran, jer je pitanje KiM egzistencijalno za našu zemlju!

 

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da će današnji sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom biti vođen činjenicima, na dostojanstven i za Srbiju ozbiljan i odgovoran način.

On je istakao da taj susret treba da doprinese boljem razumevanju, ali i jednom iskrenom razgovoru o jednoj od kljucnih državnih tema - Kosovu i Metohiji.

Ðurić je naglasio da će razgovor sa Mičelom biti ozbiljan i odgovoran, jer je pitanje KiM egzistencijalno pitanje za našu zemlju.

- Normalan i odgovoran čovek teži pronalaženju rešenja, ali situacija je takva da i od pronalaženja i još više od mogucnosti da rešenje za normalizaciju naših odnosa na našom južnom pokrajinom ne nađemo, treba da razmišljamo kakve bi to posledice imalo po našu zemlju - navodi Ðurić.

- Budite sigurni da će taj razgovor biti vođen činjenicima na dostojanstven i za Srbiju ozbiljan i odgovoran način - dodao je Ðurić.

- Mi danas moramo da tražimo jedan novi odgovorni pristup u kome ćemo, čuvajući tradicionalne prijatelje i partnere u međunarodnoj zajednici, nastojati da i drugima kažemo na jasan i nedvosmislen način da ne moze Srbija da da sve, a da joj se ništa ne pruži zauzvrat i da takvom politikom ne mozemo doći do resenja - rekao je Ðuric.

 


Istakao je da je "Vučić podigao mrežu kontakata među liderima u međunarodnoj zajednici na nivo kakav prethodnih godina nismo videli".

Govoreći o pitanju potencijalnog formiranja tzv. vojske Kosova, on je upitao na osnovu kog akta bilo ko u međunarodnoj zajednici može tome da pruži podršku.

- Gde to pise, gde, na osnovu kog međunarodnog akta bilo ko u međunarodnoj zajednici temelji podršku tzv vojsci Kosova? Nigde. Odgovor je nigde i kada im to kazete oni svi ćute i nemaju pravi odgovor - rekao je Ðurić.

Kada je reč o zahtevima koje Srbiji postavljaju zvaničnici međunarodne zajednice, Ðurić je istakao da "uz sve uvažavanje prema svim drugim konceptima i američkim i evropskim i albanskim i svim drugim konceptima za taj deo nase zemlje, mi razmišljamo o srpskom konceptu".

- Možda ste primetili da prethodnih dana predsednika Vučića nema toliko u javnosti, znate da se on u velikoj meri upravo bavi Kosovom i Metohijom i mi smo prethodnih dna imali više ozbiljnih razgovora i u zemlji i u inostranstvu sa raznim zvaničnicima o tome kako da idemo napred u rešavanju tog problema, ali sa jasnom slikom i porukom da sa Srbijom može da se razgovara samo na način koji garantuje da nema jedne strane koja gubi sve i jedne koja dobija sve, kako su neki zamislili - istakao je Marko Đurić

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/markodjuric

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Žurka
02:30 Parovi - Live