Izvor:
14.03.2018 u 17:15
0

VUČIĆ: Kompromis, a ne poniženje Srbije! MIČEL: Kosovo ima pravo da formira vojsku i to nije pretnja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa Vesom Mičelom imao dobar, otvoren, sadržajan i bitan razgovor za odnose između Srbije i SAD.

Kako kaže sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju razgovarao je o više tema, ali pre svega o Kosovu i Metohiji.

“Naše pozicije su prilično različite, drugačije i udaljene po pitanju Kosova. Važno je da je Mičel, za razliku od mnogih drugih, nije želeo samo da čuje, već i da sasluša. Zahvalan sam mu na tome. Koliko mi razumemo stavove Zapada po pitanju nezavisnosti, toliko sam zamolio Mičela da sasluša naše stavove i ima dovoljno razumevanja, možda poneki stav i da razume“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Prema Vučićevim rečima, Srbija i SAD nisu saglasni oko bezbednosnih snaga na Kosovu, ali jesu oko mira i dijaloga u Briselu pod okriljem EU.

“Znamo da je Kosovo najteža prepreka, zato je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima. Međutim, ma koliko Srbija bila mala, i za mnoge svetske sile za nas je najbitnija, možemo da prihatimo samo kompromisno rešenje, ali ne i poniženje. Svaki kompromis je težak, ali mora da ga prihvati i druga i treća strana“, naveo je Vučić.

“Srbija je iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze – pravosuđe, policiju, civilnu zaštitu, telekomunikacije… Albanci su imali samo jednu i to iz međunarodnog pravnog ugovora, a to je Zajednica srpskih opština, a to nisu ispunili. Hvala Mičelu što je u Prištini rekao da to nije ispunjeno. Biću otvoren, mislim da od toga neće biti ništa, da su hteli uradili bi to u prethodnih pet godina i u tome što nisu formirali ZSO su imali podršku dela međunarodne zajednice“, dodao je on.

Vučić je tokom konferencije za medije više puta istakao da je sa Mičelom imao “otvoren razgovor“ i istakao da mu je veoma zahvalan na tom.

Na pitanje da li su razgovarali o pitanju mogućeg formiranja vojske Kosova, Vučić je rekao:

“Pozivam sve da nađu jedan jedini papir, jedno jedino slovo u nekom međunarodnom aktu u kojem piše da je to dozvoljeno. Prema vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova nikakve kosovske snage ne mogu da postoje – može da postoji KFOR i niko više. Prema Rezoluciji 1244 kao opštem pravnom aktu ne predviđaju se albanske snage, već vraćanje srpskih snaga na Kosovo. Vojska Kosova je protivna svim međunarodnim aktima“.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel pozvao je obe strane da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma.

Osim toga, Mičel je tokom konferencije za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveo da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.

"Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabarni Kosovu da razvija takve strukture", rekao je Mičel.

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova, ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

On je rekao da to zahteva mnogo posla i da su se SAD angažovale " vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga".

Mičel je rekao da je razgovor sa predsednikom Srbije bio "otvoren i veoma dobar" i da su razgovarali o Kosovu, bezbednosti i sigurnosti regiona i ekonomskoj saradnji.

"Želimo da se vratimo na staru stazu tesne bliskosti i saradnje SAD i Srbije. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije u skladu i u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas i radujem se saradnji sa predsednikom Srbije i njegovim timom na razvijanju tih ciljeva", rekao je Mičel .

Kako je rekao, njegova osnovna poruka je da su SAD privržene partnerstvu sa Srbijom.

“Hvala Vučiću na dobrodošlici i gostoprimstvu. Imali smo otvoren i veoma dobar razgovor. Ovo je moja prva poseta Balkanu i bilo je veoma važno da dođem u Srbiju“, naveo je Mičel.

tanjug.rs,b92.net
Foto: tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter