NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU: Teme razgovora ZOS, energetika, most u Kosovskoj Mitrovici, sloboda kretanja, administrativni prelazi!

 

 

U Briselu će se od danas do 21. marta održati nova runda razgovora delegacija Beograda i Prištine na nivou eksperata.

 Predviđeno je da teme razgovora u Briselu budu primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština, energetici, mostu u Kosovskoj Mitrovici, slobodi kretanja i integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

 Delegaciju Beograda u ovim razgovorima predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok je na čelu prištinske delegacije Avni Arifi.

 Iz EU su poručili da je neophodno ubrzati dimaniku razgovora o primeni postojećih sporazuma iz okvira dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U tom cilju navodi se da će se tehničke delegacije sastajati svakih par nedelja u Briselu.

Prethodna runda ekspertskih razgovora održana je 26. i 27. februara u Briselu.

 Tom prilikom predstavnici Beograda i Prištine nisu davaili izjave za medije, a iz EU je poručeno da je "diskusija vođena u konstruktivnom duhu" kao i da je rezultirala zajedničkom identifikacijom nekoliko pitanja i koraka koji se moraju rešti kako bi se nastavilo sa implementacionim poslovima i daljom normalizacijom odnosa.

 U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama.

Sastanci pregovaračkih timova Beograda i Prištine održaće se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

 

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost