MINISTAR DAČIĆ UPOZORIO: "Niko neće PONIŽAVATI SRBIJU!"

 

Srbija ne šalje protestne note reda radi, već zbog konkretnih incidenata ili izjava i anticivilizacijskih postupaka Hrvatske, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je istakao da Srbija želi da se situacija u regionu stabilizuje, ali da "niko neće ponižavati Srbiju".

Kada je u pitanju formiranje Vlade Srbije i dilema da li će Socijalistička partija Srbije biti njen deo, Dačić kaže da je to tema za mandatara. 

- Mi smo razgovarali o tome na početku i posle toga više nije bilo razgovora. Nismo razgovarali o resorima, a i ono što znam sigurno vam ne bih rekao - zaključio je lider SPS.

Dačić objašnjava da je Albaniji i Hrvatskoj poslato više nota zbog različitih incidenata, kojih kaže da je bilo oko 30. Prema njegovim rečima, slanje nota nije ništa posebno, već redovan način komunikacije u diplomatiji, a da ih je dobijala i Srbija.

- Svaka zemlja koja drži do sebe će uputiti protestnu notu. Slične stvari su bile i kada su se dešavale kod nas. Kada je bila zapaljena hrvatska zastava, bila je upućena nota Srbiji - navodi Dačić i dodaje da je i SAD poslala protestnu notu posle govora Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije.

Na konstataciju da Bosna i Hercegovina nije protestovala notom na paljenje svoje zastave u Srbiji, Dačić kaže da to zavisi od države do države. Objašnjava da je situacija sa Hrvatskom drugačija, jer se ne radi o incidentima "od juče ili prekjuče", već o "anticivilizacijskim postupcima".

- Imamo u kontinuitetu deo vladajuće garniture koja govori jezikom koji dovodi do rehabilitacije ustaške NDH. Biće proslava obeležavanja Oluje i Tompson će biti u Kninu i vikaće ''za dom spremni''. Da li je moguće u Nemačkoj neko da viče ''Zig hajl''. Imate Stepinca koji je govorio da je NDH božji dar i ostvarenje sna, imate da se školama daje ime po Milanu Budaku - kazao je ministar spoljnih polsova.

Prema njegovim rečima, ti problemi treba da se reše u bilateralnim odnosima, ali kako kaže - ne vredi.

- Premijer Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske potpisali su deklaraciju, ali hrvatska vlada ima politiku čiji je cilj zaoštravanje odnosa u regionu - kaže Dačić.

On dodaje da je prisustvovao mnogim sastancima Aleksandra Vučića sa stranim zvaničnicima u kojima se insistiralo da Srbija radi na boljim odnosima u regionu.

- Očito je da postoji tendencija destabilizacije u regionu, mislim da se to mora prekinuti - rekao je ministar, dodajući da Srbija želi da se situacija u regionu stabilizuje, ali da "niko neće ponižavati Srbiju".

 

Tanjug
Foto: Twitter/ForeignAffairsSerbia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality