Izvor:
31.07.2016 u 01:22
0

MINISTAR DAČIĆ UPOZORIO: „Niko neće PONIŽAVATI SRBIJU!“

Srbija ne šalje protestne note reda radi, već zbog konkretnih incidenata ili izjava i anticivilizacijskih postupaka Hrvatske, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je istakao da Srbija želi da se situacija u regionu stabilizuje, ali da "niko neće ponižavati Srbiju".

Kada je u pitanju formiranje Vlade Srbije i dilema da li će Socijalistička partija Srbije biti njen deo, Dačić kaže da je to tema za mandatara.

Mi smo razgovarali o tome na početku i posle toga više nije bilo razgovora. Nismo razgovarali o resorima, a i ono što znam sigurno vam ne bih rekao – zaključio je lider SPS.

Dačić objašnjava da je Albaniji i Hrvatskoj poslato više nota zbog različitih incidenata, kojih kaže da je bilo oko 30. Prema njegovim rečima, slanje nota nije ništa posebno, već redovan način komunikacije u diplomatiji, a da ih je dobijala i Srbija.

Svaka zemlja koja drži do sebe će uputiti protestnu notu. Slične stvari su bile i kada su se dešavale kod nas. Kada je bila zapaljena hrvatska zastava, bila je upućena nota Srbiji – navodi Dačić i dodaje da je i SAD poslala protestnu notu posle govora Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije.

Na konstataciju da Bosna i Hercegovina nije protestovala notom na paljenje svoje zastave u Srbiji, Dačić kaže da to zavisi od države do države. Objašnjava da je situacija sa Hrvatskom drugačija, jer se ne radi o incidentima "od juče ili prekjuče", već o "anticivilizacijskim postupcima".

Imamo u kontinuitetu deo vladajuće garniture koja govori jezikom koji dovodi do rehabilitacije ustaške NDH. Biće proslava obeležavanja Oluje i Tompson će biti u Kninu i vikaće ''za dom spremni''. Da li je moguće u Nemačkoj neko da viče ''Zig hajl''. Imate Stepinca koji je govorio da je NDH božji dar i ostvarenje sna, imate da se školama daje ime po Milanu Budaku – kazao je ministar spoljnih polsova.

Prema njegovim rečima, ti problemi treba da se reše u bilateralnim odnosima, ali kako kaže – ne vredi.

Premijer Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske potpisali su deklaraciju, ali hrvatska vlada ima politiku čiji je cilj zaoštravanje odnosa u regionu – kaže Dačić.

On dodaje da je prisustvovao mnogim sastancima Aleksandra Vučića sa stranim zvaničnicima u kojima se insistiralo da Srbija radi na boljim odnosima u regionu.

Očito je da postoji tendencija destabilizacije u regionu, mislim da se to mora prekinuti – rekao je ministar, dodajući da Srbija želi da se situacija u regionu stabilizuje, ali da "niko neće ponižavati Srbiju".

Tanjug
Foto: Twitter/ForeignAffairsSerbia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter