Izvor:
20.04.2018 u 00:13
0

CIVILNI SEKTOR: Optimističan razgovor sa Mogerini!

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini razgovarala je sa predstavnicima civilnog sektora, a koordinatorka Nacionalnog konventa Nataša Dragojlović ističe da je razgovor završen u optimističnom tonu, dok Milan Antonijević iz YUCOM-a navodi da su se čule jasne poruke iz izveštaja EK.

– Bio je to srdačan i iskren razgovor. Potvrdili smo da Srbija ima evropsku perspektivu – naglasila je Dragojlović za nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa Mogerini.

Koordinatorka Nacionalnog konventa iz Evropskog pokreta u Srbiji veruje da Mogerini spada u vrlo iskrene zagovaraoce daljeg proširenja EU, te da će za vreme svog mandata učiniti sve da strategija koju je EU donela za Zapadni Balkan – postane realnost koju građani priželjkuju. Šefica evropske diplomatije ohrabrila je civilno društvo da nastavi sa naporima da utiče na politike države, kaže Dragojlović.

– Visoka predstavnica EU pohvalila je rad Konventa i ohrabrila ga da nastavi dijalog sa vladom i pokuša da sa svoje strane utiče na to da ne dođe do smanjivanja podrške evrointegracijama – ukazala je ona.

Mogerini je, tvrdi, potvrdila ono što je sadržano u izveštaju EK kada je reč o ulozi civilnog društva u kreiranju politika. Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava kazao je da je na sastanku bilo reči i o slobodi medija i vladavini prava, što je navela i Dragojlović.

– Današnjom posetom potvrđuje se da će vladavina prava i ljudska prava biti u fokusu EU, a čuli smo i jasne poruke iz izveštaja o napretku Srbije u poglavljima. Govorili smo o medijima, vladavini prava, Ustavu koji bi Srbija trebalo da donese, regionalnim pitanjima, posebno o unutrašnjem dijalogu. Imali smo otvoren dijalog sa mnogo tema, i oslanjanje na strategiju za proširenje EU za Zapadni Balkan – rekao je Antonijević.

On je dodao da je na sastanku bilo reči i o stanju sudova, te o atmosferi unutar Srbije i spremnosti građana da prihvate evropske vrednosti. Antonijević je naglasio da poruke koje se šalju građanima moraju biti jasne, kako bi se povećala njihova podrška, jer se evropske integraciju upravo njih tiču.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/MajaEUspox

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter