Izvor:
22.05.2018 u 19:12
0

Vučić: Ko hoće da menja spoljnu politiku Srbije moraće mene da skloni!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nakon sastanka sa privrednicima u Biznis centru u Bakuu obratio novinarima i poručio da su azerbejdžanske kompanije danas pokazale interes za lokacije ulaganja i najavio važan zadatak za septembar: veliki poslovni forum u Beogradu.

– Ovo su važne vesti za nas. Važno je i to što sam danas sa velikim ponosom otvorio Centar srpskog jezika i kulture u Bakuu i divno je kada uđete u učionice i vidite fotografije svih važnih i značajnih Srba – rekao je predsednik novinarima.

Kako kaže, težnja za napretkom vidljiva je i u oblasti sporta i organizovanju takmičenja.

– Sve smo bolji i bolji na Olimpijskim igrama i očekujem sve bolje rezultate – kaže predsednik, dodajući da ovo zavisi od ulaganja u sport i zainteresovanosti države.

On je istakao da je političko prijateljstvo Srbije i Azerbejdžana njegovom posetom učvršćeno i po prvi put su otvoreni stvarni vidici kada je ekonomska saradnja u pitanju. Kako kaže nada se međusobnim ulaganjima srpskih i azerbejdžanskih privrednika.

Srbiji je, kako kaže, najzanimljiviji hemijski kompleks.

– Trebaju nam partneri za Petrohemiju, ali nam je važan i dodatni dolazak turista. Sledeće nedelje njihova delegacija dolazi u Beograd, žele da vide lokacije, pa ćemo videti – kaže predsednik.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je, polažući zakletvu za predsednika, istakao i koja je to njegova politika.

– Srbija je izložena pritiscima, ali se nalazi na evropskom putu i to je njena politika. Srbija želi EU, ali i održavanje prijateljstava sa tradicionalnim prijateljima i saveznicima kakve su Rusija i Kina. Ta politika se neće menja ti zbog izjava pojedinih izjava i želje bilo kog političara u Srbiji – kaže Vučić.

Govoreći o izjavi šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija da je Kosovo ključni, ali ne i jedini element za pristupanje Srbije EU, Vučić kaže da smo to znali, sviđalo se to nama ili ne.

– Šta nije tačno rekao? Da su Kosovo i odnosi sa Prištinom prepreka na putu ka EU? Pa, to je tačno. Nisu reforme nikako teže, već kosovsko-metohijski čvor. Ništa sporno nisam video u njegovom govoru – rekao je predsednik.

Predsednik se ponovo osvrnuo na promenu spoljne politike i istakao da je neće biti.

– Ko god želi da menja spoljnu politiku Srbije, prvo mora da promeni mene i većinu u Skupštini Srbije. Nisam lagao i obmanjivao narod, rekao sam mu šta je politika Srbije o kojoj sam razmišljao, promišljao, jer imam iskustva i malo je političkih veterana kao ja. A, onda dođemo u Azerbejdžan, planiramo nove investicije, najlepše hotele i nova radna mesta i bude vam jasno da je to promišljena i mudra politika – kaže Vučić.

On ističe da svako nezadovoljstvo naroda dolazi na njegova leđa, ali da je ova politika jedina moguća za Srbiju i jedina koja donosi rezultate. Interes Srbije je, kaže, najvažnija stvar i onima koji podcenjuju ulogu EU poručuje da je to dobar put.

Politika se, kako kaže, ne donosi i ne menja za dan.

– 2014. smo krenuli u smanjenje plata i penzija i mislili su da sam lud i da sam prevarant koji žele da uzme i bogati se. Nisam se obogatio, plate su danas mnogo veće nego što su bile i biće još veće. Penzioneri će imati veće penzije nego što su je imali. I tu se vide rezultati! Govorio sam vam da će od 2018. do 2022. godine biti zlatno doba Srbije ukoliko sačuvamo mir i stabilnost. Biće novca više nego ikada, ali imamo užasno težak uslov – da sačuvamo mir i stabilnost. Verujem da ćemo uspeti uz pamet, mudrost i trpeljivost građana Srbije – kaže Vučić.

Govoreći o pisanju da će Priština kosovske snage bezbednosti transformiše u vojsku, predsednik kaže da im za to treba glas Srba, što je i po njihovom pravilu tako, te da ne bi bio prvi put da pogaze i svoje propise, međunarodno pravo i da pokazuju kako su silni i jaki.

– Brinem zbog svega što čine, ali nismo previše uplašeni. Bilo bi dobro da njihovi nalogodavci utiču na njih da se ponašaju ozbiljnije i odgovornije. Rekao sam vam više puta da je Srbija svojim greškama, lošom politikom i nečinjenjem dozvolila brojne teške zločine protiv svog naroda, a ja sam više puta rekao da se takve stvari neće ponoviti.

informer.rs
Foto: twitter/MajaEUspox, twitter/ObserverEnergy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter