Izvor:
05.06.2018 u 02:34
0

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru!

Kompanija "Rakita Eksplorejšn" (Rakita Exploration), koja posluje u okviru kanadskog "Nevsuna", započela je istražne rudarske radove na izgradnji niskopa u Boru, koji prethode otvaranju rudnika, a premijerka Ana Brnabić poručila je da rudarstvo u našem ekonomskom rastu i rastu BDP-a može da doprinese čak do pet odsto, možda i više.

To je ogromna baza na koju ćemo u budućnosti moći da se oslonimo, jer ako to imamo, moći ćemo lakše da razvijamo digitalizaciju, IT sektor, ali i poljoprivredu, da ulažemo u stočarstvo i biće nam lakše da razmišljamo o održivom rastu u budućnosti – poručila je Brnabić.

Radovi, čiji je početak danas svečano obeležen u prisustvu državnih zvaničnika, izvode se u okviru geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki, u Boru. Za izgradnju niskopa i rudnika od 2018. do 2022. godine, "Nevsun" planira investiciju od 590 miliona dolara, a u tom periodu, izvođači na projektu će angažovati oko 1.000 zaposlenih, dok će "Rakita" imati skoro 150 zaposlenih.

Nakon otvaranja rudnika, tokom faze eksploatacije od kraja 2022. do 2038. godine očekuje se da će kapitalna investicija "Nevsuna" biti dodatnih 457 miliona dolara.

Kako da se oseća predsednik vlade kada otvara investiciju od skoro 600 miliona evra, a koja će zaposliti više od 1.000 ljudi. Hvala kanadskoj kompaniji što je verovala u Srbiju i što su već uložili značajna sredstva u istraživanje – rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je početak radova važan i za ravnomerni regionalni razvoj, budući da je borski kraj jedan od centara rudarstva u Srbiji.

Sa ovom investicijom Bor može da izgleda mnogo drugačije u narednih nekoliko godina. Vladi je važno da ovde dolaze investicije, da ljudi ostaju u zemlji – rekla je Brnabić.

Navela je i da će Ministarstvo prosvete uložiti još kroz dodatne obuke i dualno obrazovanje da bi mladi ostajali u svom kraju. Apelovala je na domaće građevinske firme da se nađu u ovim projektima, te navela da će investitoru vlada biti partner koji će pomagati slične projekte kako bismo što pre imali rezultate, ali i kako bismo time poručili lljudima u borskom kraju da treba tu da ostanu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je je ovo danas prvi korak u otvaranju novog rudnika, te da je to važno za vladu, ali pre svega za građane Bora i okoline, koji će, kaže, osetiti benefite – nova radna mesta, infrastrukturu u i prihode u budžetu. Antić je istakao da se nalazimo u velikoj ekspanziji rudarstva u Srbiji, da je aktivno više od 200 ekploatacionih polja i 127 istražnih polja na kojima se obavljaju važna istraživanja, u koja je samo ove godine uloženo 60 miliona evra.

To je veliko ohrabrenje i garancija da ćemo u narednim godinama imati veliki broj rudnika, da ćemo zaposliti ljude i staviti rudarstvo na mesto koje mu pripada – da ima učešće u BDP-u veće od 5 odsto – rekao je Antić.

Dodao je da vlada i predsednik stavljaju rudarstvo u vrh prioriteta i daju podršku da se da veliki impuls predstavnicima rudarske industrije da ulože "ozbiljne iznose".

Generalni direktor "Nevsuna" Piter Kukielski rekao je da je početak radova prekretnica, a da je projetak Čukaru Peki jedan od razvijenijih u svetu.

Na osnovu kvaliteta resursa, ekonomskih pokazatelja i obima planirane investicije za potrebe otvaranja rudnika, projekat Čukaru Peki je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišsta bakra i zlata – naveo je Kukielski.

Dodao je da kompanija "Rakita" planira da do 2022. uloži 590 miliona dolara u projekat, a da u tom period očekuju da investicija doprinese porastu zaposlenosti i razvoju srpske privrede.

Za nas je važno da je dinamika razvoja projekta u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u BDP-u na 5 odsto – naveo je.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da je "Rakita" do sada uložila u projekat – najpre pola milijarde na kupovinu rezervi minerala, još 100 miliona dolara u dalji razvoj projekta, dok je u planu da do 2022. invrstira 590 miliona dolara , a posle toga još oko pola milijarde.

Upitan zašto kompanija nije uradila procenu uticaja na životnu sredinu, Kukielski je rekao da su oni još u fazi istraživanja, u kojoj, po zakonu nije potrebna procena uticaja na okolinu, te dodao da kompanija posluje u skladu sa svim nacionalnim propisima, najvišim međunarodnim standardima i posvećena je tome da ne ostavi nikakav negativan trag na životnu sredinu.

Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba ocenila je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj rudarstva i da je otvorila vrata za međunarodne investicije, a da je Kanada svetski poznata u razvoju novih tehnologija i inovativnih pristupa u rudarstvu. Kako je rekla, kanadska rudarska industrija je i lider u oblastima žaštite životne sredine i društveno odgovornog poslovanja i prva je u svetu uvela instituciju nezavisnog ombudsamana koji je nadležan za odgovorno poslovanje i koji će biti zadužen da ispituje kršenja ljudskih prava u kontekstu poslovanja kanadskih kompanija u inostranstvu.

Uverena sam da će podrška Vlade Srbije kompanijama koje se bave istraživačkim radom u rudarstvu potvrditi reputaciju Srbije kao zemlje u koju treba ulagati i koja je pogodna za strane investciije – rekla je Čaba.

Blic.rs
Foto: Youtube-printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter