Izvor:
12.06.2018 u 14:18
0

ČEPURIN: Moguće dublje uključivanje Rusije u kosovski problem!

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin kaže da je moguće "dublje" uključivanje Rusije u kosovski problem, ako takvi predlozi budu stizali, i ističe da će Moskva biti na strani Beograda i podržati odluku koju Srbija i srpski narod smatraju prihvatljivom.

"Rusija i Srbija dosledno podržavaju jedna drugu u međunarodnim organizacijama povodom aktuelnih politčkih pitanja. Posebno mesto ovde zauzima problem KiM, gde se Beograd nalazi pod ultimativnim pritiskom tradicionalnih srbomrzaca", napisao je Čepurin u autorskom tekstu za "Politiku" povodom Dana državnosti Ruske Federacije, 12. juna.

Prema njegovim rečima, "Moskva je bila, jeste i biće na strani Beograda, i to mnogo vredi".

"Naš stav ostaje nepromenjen – podržaćemo onu odluku koju će Srbija i srpski narod smatrati prihvatljivom za sebe. Polazimo od toga da je pravni osnov za dogovor Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244", navodi ruski ambasador.

Kako kaže, "naravno, mogu da se pojave mogućnosti za još dublje uključivanje Rusije u proces regulisanja, ako takvi predlozi budu stizali".

Čepurin primećuje da se u poslednje vreme ponekad izvode paralele između Kosova i Krima, ali ukazuje da su Krim i Kosovo – dve potpuno različite priče.

"Makar zbog toga što je Kosovo bilo otrgnuto od Srbije bez poštovanje Deklaracije o međunarodnom pravu UN iz 1970, dok se Krim odvojio u skladu sa načelima Deklaracije", pojašnjava on.

Napominje da je u oduzimanju Kosova od SRJ ključnu ulogu odigrao spoljni faktor – direktan vojni udar NATO-a na Jugoslaviju.

"Krim je Rusija, a Kosovo je – Srbija. To nije samo parola, to je pravna realnost koja mora da se poštuje", naglašava Čepurin.

On u tekstu navodi i da nije tajna da Moskva posvećuje posebnu pažnju vezama sa Beogradom koje se, kaže, temelje na odnosima od poverenja između rukovodstava naših država, između predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i na korisnim ekonomskim vezama i viševekovnom kulturnom i duhovnom jedinstvu.

"Na svetu nema mnogo naroda koji su nam toliko bliski kao srpski narod", ističe ruski ambasador.

Ipak, ocenjuje da Srbija i Rusija nisu dosegle granicu mogućnosti u razvoju prijateljskih veza.

"Teško da će situacija u svetu postati bezbrižna, ali se pred rusko-srpskim odnosima otvara mnogo perspektiva i mogućnosti. Potrudićemo se da ih zajedno ostvarimo", napisao je Čepurin.

Govoreći o ciljevima svoje zemlje, kaže da su sada pred Rusijom ambiciozni zadaci unutrašnjeg razvoja, te da je u narednih šest godina planirana realizacija "12 nacionalnih superprojekata neverovatnog obima".

Ovi unutrašnji zadaci su, navodi, tesno povezani sa vodećom ulogom Rusije u modernom svetu.

"Naša zemlja istorijski ima funkciju karike koja povezuje. U tome je još jedna sličnost sa Srbima: Srbija spaja zapad i istok južne Evrope, a Rusija – čitavu Evropu i Aziju – Evroazijski kontinent", zaključio je ambasador Čepurin.

tanjug.rs
Foto: twitter/predsednikrs, tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter