Skupština i sutra o zakonima iz oblasti rada, socijalnih i boračkih pitanja!

Poslanici Skupštine Srbije završili su današnji rad, a objedinjenu načelnu raspravu o zakonima iz oblasti rada, socijalnih i boračkih pitanja, nastaviće sutra.

Ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa najviše primedbi izneli su zbog toga što se vodi objedinjena rasprava o svih 13 tačaka dnevnog reda, a najviše su komentarisali zakone o sezonskim radnicima, o ratnim memorijalima, kao i o finansijskoj podršci porodicama sa decom, za koji su imali i pohvale i primedbe.

Poslanik Dveri Boško Obradović, koji je na sednici dobio opomenu, kritikovao je zakon o ratnim memorijalima, kao i zakon o vojnim veteranima. Istakao je da je problem što se ne navodi na koje se tačno ratove odnosi taj zakon, na koje memorijale. Naveo je da je problematično i rešenje o pojednostavljivanju angažmana sezonskih radnika. Naveo je da su Dveri uvek spremne da podrže politiku koja se bori protiv "bele kuge" i pohvalio ministarku bez portfelja zaduzenu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović za njene napore da sa predstavnicima svih društvenih kategorija razgovara o tome kako raditi na rešavanju tog problema.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić kritikovala je zakon o ratnim memorijalnima, zakon o sezonskim radnicima i zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom i kazala da se ta tri zakona izdvajaju po "populizmu i jeziku dobrih namera bez odgovornosti". Ona je ocenila da u zakonu o ratnim memorijalima nije dobar način na koji je definisano da će se memorijali podizati oslobodilačkim ratovima, ali je ddoala da je dobro što se taj zakon donosi, jer do sada nije postojao, kao i da je dobro što pokazuje jasne namere da se utvrdi sistem kakvi, gde i čiji memorijali će biti uspostavljeni, a koji će biti uklonjeni. Čomić je povodom zakona o sezonskim radnicima rekla da oslikava dobre namere, ali strahuje da bi mogao da utiče na promenu statistike nezaposlenih u Srbiji. Kada je u pitanju zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Čomić je kao jedini problem istakla da u populacionoj politici koja se danas vodi u Srbiji vidi težnju da se uskrate osnovna prava ženama i muškarcima da sami odlučuju o tome kada i da li žele da postanu roditelji.

Ministarka Đukić Dejanović je kazala da je tendencija zakona o ratnim memorijalima da zakon obezbedi kontinuitet u ostvarivanju prava borcima. Ona je kazala da je Srbija vodila odbrambene ratove, te da je preko 6.000 memorijala vezano za te ratove. Kada je u pitanju zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Đukić Dejanović je kazala da taj zakon nema ni tendenciju, ni skrivenu nameru da ikoga natera da rađa.

- Država je u obavezi da stvara što bolje uslove da žena bude stimulisana da donese odluku o tome da ostvari nešto što je njena potreba. Ne mislim da ovaj zakon ima skrivenu tendenciju da žena mora da rađa, da to treba da radi zbog države, naprotiv mislim da potencira pravo žene da zna sve što treba da zna o planiranju porodice - kazala je Đukić Dejanović.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđevć kazao je da građani Srbije nisu robovi, te da je na njima odluka da li žele da rade sezonske poslove ili ne.

- Naše je da kreiramo za građane radna mesta i da im omogućimo da rade u skladu sa obrazovanjem koje imaju i da ako žele da rade u inostranstvu im obezbedimo prava koje imaju i građani u tim zemljama. Naš zadatak je kreiranje novih mesta, a sa druge strane i zapošljavanje na upražnjenim radnim mestima, prekvalifikacijom - kazao je Đorđević.

Dodao je da se tim zakonom olakšava birokratska procedura zapošljavanja sezonskih radnika, čemu je jedan od ciljeva i smanjenje sive ekonomije.

 

Blic.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost