Izvor:
12.07.2018 u 16:27
0

Dačić: Želimo što bolje odnose sa afričkim zemljama!

Srbija želi da ima što bolje odnose sa afričkim zemljama, kao i veću spoljnotrgovinsku razmenu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom posete Mozambiku.

Izrazio je zadovoljstvo zbog posete bratskom Mozambiku i zahvalio na gostoprimstvu svom kolegi Žoze Pačeku (Jose Paćeco).

"Naše prijateljstvo je tradicionalno, iz vremena bivše Jugoslavije i predsedika Tita i vremena borbe naroda Mozambika za nezavisnost i slobodu. Nastavljamo tradiciju Jugoslavije, Srbija je sukcesor i u tom pogledu želimo što bolje odnose sa svim zemljama Afrike", naglasio je on.

Kako je rekao Dačić, iako imamo bogatu istoriju naših odnosa, saradnja između dve zemlje nije dovoljno razvijena i nema čestih bilateralnih poseta.

"Mi to treba da promenimo, zato bi bilo veoma važno da se realizuju bilateralne posete u Srbiji, da dođe moj kolega u posetu i potpišemo razna dokumenta, sporazume i protokole o međusobnoj saradnji. Treba da radimo na saradnji naših biznis krugova, pošto je naša ekonomska razmena oko 11 miliona evra, a može da bude mnogo veća", rekao se šef srpske diplomatije.

Dačić je kazao da se nekada mnogo studenata iz Mozambika, zemlje na jugoistoku Afrike, školovalo u Srbiji i da je naša zemlja spremna ponovo da razvija takvu vrstu saradnje i ponudi stipendije.

Šef srpske diplomatije je rekao da su Srbija i Mozambik spremni da se međusobno podržavaju i pomažu u radu međunarodnih organizacija.

Zahvalio je Mozambiku na razumevanju problema teritorijalnog integriteta Srbije, koji je narušen jednostranim proglašenje nezavisnosti od strane Kosova.

"Deo naše teritorije je jednostrano proglasio secesiju bez saglasnosti Srbije i to je apsolutno protiv međunarodnog pravnog poretka i sistema. Mi želimo da se rešnje tog problema nađe u dijalogu, ali jednostrano proglašenje secesije i stvaranje država može da uništi međunarodni pravni poredak", rekao je Dačić.

On je podsetio da je poslednja bilateralna poseta Srbije i Mozambika realizovana pre 18 godina.

Poručio je da je Srbija prijatelj Mozambika u Evropi, dodajući da su bivša Jugoslavija i predsetnik Josip Broz Tito dali veliki doprinos borbi naroda Afrike za oslobođenje od kolonijalizma.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter