Izvor:
17.07.2018 u 15:57
0

DAČIĆ: Srbija ne sme da odustane od odbrane nacionalnih i državnih interesa!

Srbija ne sme da odustane od odbrane nacionalnih i državnih interesa, a posebno ne sme da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, poručio je danas predsednik SPS Ivica Dačić i dodao da je ekonomski razvoj pitanje broj jedan za budućnost Srbije.

Istakao je da su socijalisti uvek bili za put Srbije u EU, ali uz očuvanje prijateljstva sa zemljama koje podržavaju naše interese, te ponovio da Beograd jeste za kompromis u rešavanju pitanja KiM, ali ne i za ulitimativno prihvatanje jednoglasno proglašene nezavisnosti.

Obraćajući se na svečanoj sednici GO SPS u Valjevu, povodom obeležavanja 28. godišnjice stranke, Dačić je podsetio da se ove godine obeležava i 200 godina od rođenja Karla Marksa, ali i 100. godišnjica od završetka Prvog svetskog rata i poručio da bi iz svih tih dogadaja i godišnjica trebalo izvući pouke.

Dodao je da je u Prvom svetskom ratu život izgubila skoro trećina građana Srbije, ali i da se na kraju teško može reći da su te žrtve pale za neke ciljeve koji su doneli dobro Srboiji i Srbima, i da "nije siguran da bi krenuli u rat da su znali da se bore za Jugoslaviju, a ne za Srbiju".

"Mi smo bili narod koji je platio najvišu cenu te ideje, koja je bila dobra, saveza balkanskih naroda, kao pomoćnog sredstva za oslobađanje od Turske i Austrougarske, ali su drugi narodi bivše Jugoslavije tu ideju i državu zloupotrebili da bi srpski narod ostao tamo gde je bio na početku Prvog svetskog rata. To je poruka za svako rukovodstvo kada donosi odluke od nacionalnog i vitalnog interesa", rekao je Dačić.

Naznačio je da su Srbi najveće žrtve genocida i etničkog čišćnja i da je nad Srbijom počinjen ratni zločin bombardovanjem, te da Srbija ne sme da odustane od odbrane nacionalnih i državnih interesa, a posebno ne sme da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

"Mogu da nas optužuju za svašta, ali mi izdajnici nikad nismo bili, niti ćemo da budemo", rekao je Dačić i dodao da su na nama primenje očite metode specijalnog rata, kao i da treba da živimo i gledamo u budućnost, ali tesko možemo da zaboravimo šta su o nama o nama govorili.

Kako je rekao, u periodu nastanka SPS, raspala se bivša Jugoslavija, ratovi u Hrvatskoj, BiH, na KiM, sankcije, bombardovanje, ali su, kaže, iza njih ostali Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244, koji su "spomenici politici koja se vodila u tom period".

Danas je, kaže, zadatak da se obezbedi budućnost zemlje, ekonomski razvoj, a da se ipak zadrže osnovni principi socijalne pravde, nove investicije, radna mesta…

"Ekonomski razvoj je pitanje broj jedan budućnosti Srbije", podvukao je Dačić.

Ukazao je da su socijalisti za evropski put, ali da osim članstva u EU, moramo da negujemo prijateljstva sa zemljama koje su nam bliske i podržavaju naše ineterse, te da je veliko političko umeće voditi spoljnu i unutrašnju politiku, a da se zadržimo na "dobrom kursu".

"Cilj nam je EU, ali ako EU zaista od nas traži da se odreknemo državnih i nacionalnih interesa… Ne mogu da verujem da neko misli da će Srbija to da uradi. Srbija to ne može da uradi, jer najviše na svetu ceni samu sebe. Ne idemo u EU zbog Francuske, Mađarske ili nekog drugog, već zbog interesa Srbije", rekao je Dačić.

Izrazio je nadu da ćemo uspeti da pronađemo rešenje za probleme, pre sveg au vezi sa Kim, i ponovio da jesmo za kompromis, ali ne i ultimativno priznamo nezavisnost Kosova.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/Radio Romania International‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter