Izvor:
18.07.2018 u 07:26
0

BRISEL: Vučić danas sa Hašimom Tačijem na novoj rundi razgovora!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu na novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Sastanak, kome će prisustvovati i šefica EU diplomatije Federika Mogerini, bi trebalo da počne oko 9.00 časova ujutru i da se završi "rano popodne".
U delegaciji Prištine ovoga puta očekuju se, osim Tačija, i premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.

U delegaciji Beograda pored predsednika Vučića biće i šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini, koja će biti domaćin ovog sastanka, najavila je da će se na sastanku u sredu "sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće korake i sastanke kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom".

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da će se na današnjem sastanku razgovarati o napretku u postizaju sporazuma o celovitoj normalizaciji odnosa, ali i o intenziviranju rada na sveobuhvatnom sporazumu.

Kocijančić je navela da će današnja runda razgovora početi odvojenim sastanicima Federike Mogerini sa obe delegacije nakon čega će uslediti trilaterani sastanak. Kocijančić je navela mogućnost razgovora "u različitim formatima" i "bez prisustva Federike Mogerini" tokom dana. Kocijančić, međutim, nije mogla da potvrdi da li će uskoro biti održana još jedna runda razgovora predsednika Srbije i Kosova.

"Za nas je važno da je rad u toku i da su kontakti redovni", navela je Kocijančić.

Na kraju prethodne runde razgovora, koja je održana 24. juna, u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da srpska strana u razgovorima traži kompromisno rešenje i "bori se da dobije nešto, a ne ništa".

Istovremeno, Vučić je naglasio i da je postignut važan dogovor da se svi problemi rešavaju u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednost građana.

Prištinska strana je nakon prethodne runde dijaloga poručila da postoji dobar momentum i pravo vođstvo za postizanje sprazuma".

U međuvremenu, na KiM je došlo do hapšenja petorice Srba za koje se sumnjalo da su pretili srpskim pripadnicima KBS-a da napuste ovu formaciju.

Posle intervencije zvaničnika iz Beograda i najave mogućeg prekida dijaloga zbog tog incidenta, privedeni su pušteni istog dana.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/BOKiNFO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter