Izvor:
19.08.2016 u 18:38
0

PREDSEDNIK KATEGORIČAN: Nikolić objasnio na čijoj je strani Srbija u sukobu Rusije i Zapada!

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija neuvodjenjem sankcija Rusiji pokazala na kojoj strani je u sporu Zapada i Moskve, iako želi da udje u Evropsku uniju.

Nikolić je u intervjuu ruskoj televiziji Cargrad rekao da bi Srbija, koja je i sama trpela zbog sankcija, "samu sebe zgazila" ako bi uvela sankcije nekome zato što ih drugi uvode ili ako bi priznala nezavisnost Kosova zato što su ga priznali "neki veliki, silni, moćni".

– Mi trenutno imamo situaciju da Rusija koja je naš veliki prijatelj, EU kojoj težimo, u čijem smo okruženju, u čijem članstvu bismo želeli da budemo, ako nas želi ponosne, takve, kakvi jesmo – da imaju nekakav spor i vrlo je teško opredeljivati se u tom sporu, ali ako vam je to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ako vam je to neki znak, onda eto znaka na čijoj smo strani u sporu i tu nas motiviše naša istorija – rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da pet članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova, "jer to bi bilo protiv interesa tih pet država" i dodao da "kako oni mogu da budu članovi EU, a nisu priznali nezavisnost, tako i Srbija može da udje u EU, a da ne prizna nezavisnost".

– To je jedini uslov koji Srbija ne može da ispuni, ne želi, niti joj to dozvoljava istorija, niti budućnost njene dece, a to je da eto, zbog jedne šargarepe dobije štap, da zbog nekog boljitka, posebno u uredjenju države, ekonomiji, da izda ono za šta su milioni Srba gubili živote – rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da verovatno nikada u istoriji odnosa Srbije i Rusije nisu bili tako dobri kao danas.

– Srbija je vekovima oslonjena na pomoć i podršku, najpre carske Rusije, potom sovjetske Rusije, danas Ruske Federacije i, uvek, kada je Rusija stajala dobro sa obe noge na zemlji i kada je imala dovoljno snage ili dovoljno mudrih ljudi da zaštiti svoje interese, tada je bila u stanju da štiti i interese Srbije. Kada je Rusiji bilo loše, to se odmah kod nas osećalo i odmah su drugi uticaji bivali dominantni i jači – rekao je on.

Nikolić je izrazio nadu da će biti obnovljen projekat Južni tok kako bi se obezbedilo snabdevanje gasom.

– Nažalost, mi stojimo sa projektom Južni tok, ali nikad ne reci nikad – ja se uvek nadam da će biti dovoljno mudrosti u EU, posebno u Bugarskoj, da mi taj Južni tok izgradimo i da snabdemo čitav jedan deo Evrope ruskim gasom – rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je Srbija saradjuje i s ostalim državama, ali da u odnose Beograda i Moskve niko ne može da umeša što je "jedinstvena zasluga" predsednika Rusije Vladimira Putina "koji je shvatio kolika je veličina male Srbije".

– Mislim da je to pravi izraz koji možemo da upotrebimo. Inače, gledajući sa visina država koje imaju sto miliona ili milijardu stanovnika, moglo bi nekome da se učini da je Srbija mala. Gledajući u prijateljstvo za koje ne postoji mera, onda je Srbija velika prema svim svojim prijateljima i prema svima koji zaslužuju prijateljstvo Srbije – rekao je Nikolić.

Beta
Foto: Twitter/Šumadinac

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter