8°C

Beograd

PET DRŽAVLJANA MAKEDONIJE UHAPŠENO: Pripadali Islamskoj Državi, dvojica teško ranjena!

Pet državljana Makedonije, osumnjičenih da su pripadnici Islamske države, pritvoreno je u Turskoj, izjavio je danas makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov.

On je, na konferenciji za štampu, rekao da su u sinhronizovanoj operaciji makedonske i turske policije, 12. avgusta privedena tri muškarca iz Kumanova i dvojica iz Skoplja, prenosi MIA.

- U pokušaju da pobegnu, dvojica osumnjičenih su ozbiljno ranjeni. Pošto su uhapšeni, prebačeni su u pritvorni centar za strance u Istanbulu -dodao je Čavkov.

On je napomenuo da je makedonski sud za svu petoricu odredio pritvor i da će protiv njih, čim budu vraćeni u Makedoniju, biti podignute optužnice na osnovu sumnje da su želeli da se priključe nekoj stranoj vojnoj, policijskoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

- Koliko dosad znamo, te muškarce - stare od 18 do 24 godine - ranije su organizovali makedonski džihadisti koji su bili u Siriji. Osumnjičeni su otišli u Tursku da bi se pridružili jedinicama mudžahedina u Siriji - rekao je ministar.

Kako je naveo, osumnjičeni su u svojim rodnim mestima išli na predavanja radikalnih imama koji su ranije bili hapšeni zbog indoktrinacije i radikalizacije.

- MUP nastavlja da preduzima dalje mere na prikupljanju dokaza protiv drugih ljudi uključenih u indoktrinaciju, ohrabrivanje i pružanje logistike za slanje dobrovoljaca u Siriju i Irak da bi se priključili jedinicama mudžahedina - rekao je Čavkov.

On je dodao da su dosad najmanje 23 makedonska državljanina poginula u Siriji i Iraku, a da se skoro 50 njih još tamo bori. Prema njegovim rečima, u toku je krivična procedura za 23 makedonska državljanina.

- Te brojke nisu konačne - istakao je Čavkov.

On je, takođe, rekao da je u Tirani, u Albaniji, 14. avgusta uhapšen jedan makedonski državljanin za kojim je izdata međunarodna poternica zbog umešanosti u regrutovanje boraca za Siriju i Irak, kao i da vlasti u Skoplju čekaju njegovu ekstradiciju.

Tanjug
Foto: Twitter/SOFREP

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar