PET DRŽAVLJANA MAKEDONIJE UHAPŠENO: Pripadali Islamskoj Državi, dvojica teško ranjena!

 

 Pet državljana Makedonije, osumnjičenih da su pripadnici Islamske države, pritvoreno je u Turskoj, izjavio je danas makedonski ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov.

On je, na konferenciji za štampu, rekao da su u sinhronizovanoj operaciji makedonske i turske policije, 12. avgusta privedena tri muškarca iz Kumanova i dvojica iz Skoplja, prenosi MIA.

- U pokušaju da pobegnu, dvojica osumnjičenih su ozbiljno ranjeni. Pošto su uhapšeni, prebačeni su u pritvorni centar za strance u Istanbulu -dodao je Čavkov.

On je napomenuo da je makedonski sud za svu petoricu odredio pritvor i da će protiv njih, čim budu vraćeni u Makedoniju, biti podignute optužnice na osnovu sumnje da su želeli da se priključe nekoj stranoj vojnoj, policijskoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

- Koliko dosad znamo, te muškarce - stare od 18 do 24 godine - ranije su organizovali makedonski džihadisti koji su bili u Siriji. Osumnjičeni su otišli u Tursku da bi se pridružili jedinicama mudžahedina u Siriji - rekao je ministar.

Kako je naveo, osumnjičeni su u svojim rodnim mestima išli na predavanja radikalnih imama koji su ranije bili hapšeni zbog indoktrinacije i radikalizacije.

- MUP nastavlja da preduzima dalje mere na prikupljanju dokaza protiv drugih ljudi uključenih u indoktrinaciju, ohrabrivanje i pružanje logistike za slanje dobrovoljaca u Siriju i Irak da bi se priključili jedinicama mudžahedina - rekao je Čavkov.

On je dodao da su dosad najmanje 23 makedonska državljanina poginula u Siriji i Iraku, a da se skoro 50 njih još tamo bori. Prema njegovim rečima, u toku je krivična procedura za 23 makedonska državljanina.

- Te brojke nisu konačne -  istakao je Čavkov. 

On je, takođe, rekao da je u Tirani, u Albaniji, 14. avgusta uhapšen jedan makedonski državljanin za kojim je izdata međunarodna poternica zbog umešanosti u regrutovanje boraca za Siriju i Irak, kao i da vlasti u Skoplju čekaju njegovu ekstradiciju. 

Tanjug
Foto: Twitter/SOFREP

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro