Izvor:
15.09.2018 u 15:56
0

LINTA: Ovaj datum zlatnim slovima je upisan u istoriju ne samo srpskog naroda već i svih drugih naroda slobodarskog duha!

U organizaciji Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji, u Bitolju se održava trodnevna Konferencija "Srbi u regionu i Srbija – perspektive".

Delegaciju Srbije u Bitolju predvodi predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, koji je danas, povodom 100-godišnjice proboja Solunskog fronta položio venac, zajedno sa članom Odbora Aleksandrom Markovićem, na srpskom vojničkom groblju u Bitolju.

"Ovaj datum zlatnim slovima je upisan u istoriju ne samo srpskog naroda, već i svih drugih naroda slobodarskog duha, kojima su mir i suživot sa svojim komšijama svetinja i trajan prioritet", rekao je tom prilikom Linta.

On je dodao da smo kao pripadnici srpskog naroda, dužni da na dostojanstven način obilježimo ovaj istorijski događaj koji je najavio novu budućnost za sve narode sa ovih prostora, ali i čitave Evrope, saopštila je Informativna služba Saveza srba is regiona.

"Sa razlogom smo veoma ponosni na doprinos koji su naši slavni preci dali u ovom i drugim ratovima na ovim prostorima zbog slobode svoje otadžbine i čitave Evrope. Naša moralna obaveza je da trajno čuvamo uspomenu na njih i da se njihovim senima poklanjamo barem na ovaj veliki dan u istoriji našeg naroda i savremene evropske civilizacije", rekao je Linta.

On je podsetio da je pre 100 godina započela jedna od odlučujućih bitaka za proboj Solunskog fronta, čiji je rezultat bio slom Centralnih sila u Velikom ratu.

"Kao potomci ovih junaka svjesni smo zaloga koji su nam ostavili. Cena koju je jedna mala Srbija platila je prevelika – stradalo je oko 1, 3 miliona stanovnika, odnosno trećina ukupnog broja i preko 60 odsto muške populacije. To je vredno divljenja, jer je malo koji narod u svojoj istoriji platio tako veliku cenu slobode. Međutim, Velika pobeda u Velikom ratu, ali i drugim ratovima na ovim prostorima, ostavili su trajne posledice na potonje generacije koje osećamo i danas. To nas obavezuje da nikada više ne dozvolimo da se takve strahote ponove", rekao je Linta ocenivši da nas ove istorijske činjenice moraju trajno opominjati i predstavljati upozorenje budućim generacijama.

On je dodao da danas zemlje Balkana treba da jačaju saradnju i međusobne veze u svemu što im donosi dobrobit. Izgradnja dobrosusedskih odnosa je pravi način da region Balkana postane stabilan, prosperitetan i da građani imaju kvalitetniji život u svim segmentima. Dobrosusedske odnose možemo da gradimo pod uslovom da svi na ovom prostoru poštujemo temeljne vrednosti današnjeg sveta – mir, slobodu, ljudska prava, prava manjina i antifašizam, zaključio je Linta.

Vence na srpsko vojničko groblje položili su i ambasador Srbije u Makedoniji Dušanka Divjak – Tomić, izaslanik ministra odbrane Srbije pukovnik Slađan Ristić, izaslanik načelnika generalštaba Vojske Srbije pukovnik Slađan Stamenković, srpski poslanik u skupštini Makedonije Ivan Stoiljković, predstavnici Srba u Makedoniji, i ostali predstavnici diplomatskog i vojnog kora, kao i učesnici koneferencije Srba u regionu.

Izvor: Tanjug
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter