Izvor:
05.12.2018 u 20:37
0

DODIK PORUČIO PALMERU: Za BiH je najbolji proces demilitarizacije!

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik se odvojeno sastao u Sarajevu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom i tom prilikom poručio da je protiv clanstva BiH u NATO, kao i da je za BiH najbolji proces demilitarizacije. Dodik je nakon sastanka sa Palmerom rekao da u okviru aranžmana sa NATO-om, pod nazivom Partnerstvo za mir, može da se odvija određena saradnja, te da takav format saradnje imaju i Srbija i Rusija.

Na Palmerovu konstataciju da MAP ne znaci konacan NATO status, Dodik je rekao da se zalaže za smanjenje vojnog potencijala BiH i da je zagovornik demilitarizacije BiH, a protiv NATO puta BiH iz dobro poznatih razloga. Naveo je da je sada kljucno pitanje u BiH formiranje vlasti i da su, prema njegovom mišljenju, stvoreni uslovi za to.

Dodik je izjavio i da je Palmeru rekao da postupanja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama moraju da budu u okviru rezolucije Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti. On je naglasio da je američkoj delegaciji rekao da je za BiH najbolji proces demilitarizacije.

– Rekao sam im da ima prostora da se zatraži kandidatski status BiH u EU i da oni u tome mogu da pomognu, ako hoće – rekao je Dodik, ocenivši razgovor kao dobar.

Prema njegovim rečima, američku delegaciju obavestio je da će organi BiH biti vrlo brzo formirani. On je preneo i da je Palmeru rekao da ne očekuje da će uraditi bilo šta izvan njegove poznate politike, niti išta protiv Srbije na bilateralnom i na multilateralnom nivou.

– Rekao sam da ćemo da pratimo politike koje Srbija vodi prema NATO-u i rešenja sa Prištinom – naveo je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, samoproglašeno Kosovo je donelo bahatu odluku o taksama, ali sada je to stvar Evropljana.

– Oni (Kosovo) su produkt međunarodne politike koja je bila loša dugo godina. Oni utiču na njih, oni su dozvolili da se ruši međunarodni sporazum CEFTA – zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da poštuje SAD kao moćnu zemlju i podržava saradnju sa ovom državom, zalažući se za otvorenu komunikaciju sa americkim zvanicnicima, ali i istakao da je zbog ucestalih stranih intervencija dobrim dijelom izgubljena snaga za kreativnost unutar BiH kojoj treba dati šansu da sama nade unutrašnji konsenzus o mnogim pitanjima.

Dodik se saglasio sa Palmerom o potrebi razvoja novih puteva za odnose SAD-a i BiH, ali i istakao da, što se njega licno tice, ne moli i ne traži da mu se ukinu sankcije koje su uvele SAD. Palmer je preneo Dodiku da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole, u skladu sa zakonom. Sastanku Dodika i Palmera prisustvovala je i američki ambasador u BiH Morin Kormak, a sve vreme sastanka bila je istaknuta zastava Republike Srpske. Palmer se prethodno sastao sa clanovima Predsedništva BiH. Medutim, Dodik je ovaj sastanak napustio nakon 15-ak minuta, jer nije bila istaknuta zastava Republike Srpske.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter