Izvor:
07.12.2018 u 18:07
0

USPEŠNA OPERACIJA U BIH: Uništena neeksplodirana avionska bomba američke konstrukcije zaostala iz perioda Drugog svetskog rata!

Uklanjanje i uništavanje avionske bombe pronađene u Jasenici pored Mostara, okončano je juče, a opasnu akciju organizovala je Federalna uprava civilne zaštite, a asistirale su i brojne druge službe.

U izuzetno složenoj i rizičnoj operaciji koju su izveli timovi za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uklonjena je i uništena neeksplodirana avionska bomba bruto mase 238 kilograma američke konstrukcije zaostala iz perioda Drugog svetskog rata.

Zbog stanja u kojem je pronađena ova bomba je razoružana metodom manuelnog skidanja prednjeg i zadnjeg upaljača u skladu sa tehničkim uputstvom. Posle deaktivacije bomba je utovarena na transportnu prikolicu i pripremljena za prevoz do mesta za uništenje u Bijeloj, a uklonjeni upaljači su uništeni detonacijom.

Ovu operaciju je izvelo 12 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite.

FUCZ je u poslednjih 20 godina sa ovog područja uklonila tri italijanske poluprobojne avionske bombe mase 100 kilograma tipa "bombamina 100M", 16 rasprskavajućih bombi od 20 libri tipa AN M41A1, i dve razorne bombe od 500 libri tipa AN M64A1. Poslednja koja je pronađena bila je tipa AN M64A1.

Izvor: Kurir
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter