Izvor:
27.12.2018 u 15:29
0

DODIK: Tužilaštvo da se oglasi o Davidovom ubistvu ili lično organizujem protest! Ovo je NEDOPUSTIVO!

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, lično pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

– Ako za mesec-dva dana ne bude te odluke, pozvaću građane pred tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija, jer oni ne rade dobro svoj posao. I neka misle šta god hoće. Oni su bili dužni da objasne javnosti o čemu se tu radi, a ne da to ja radim, ili neko drugi. Ovo je nedopustivo – naveo je Dodik podsetivši da je pravosudni sistem u BiH kreirala međunarodna zajednica.

Psihijatar Marija Anić, članica stručnog tima Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu takođe je govorila na ovom ročištu i iznela stručne ocene.

– Osumnjičena ima nestabilnu strukturu ličnosti. Ona može da kontroliše svoje ponašanje, a ocenjeno je da joj svest nije kompromitovana. Međutim, Prilikom izvršenja dela za koji je optužena bila je u stanju povišene emocionalne napetosti, pored ostalog iznela je psiholog Anić, koja je objasnila da je afekat kratkotrajno intenzivno stanje osećanja.

– U konkretnom slučaju uzeta je u obzir i povišena emotivna napetost optužene i kulminacija stresa, koji je kod nje izazvalo zdravstveno stanjem njenog supruga, ali ipak kod nje nije došlo do afektivnog straha visokog intenziteta” izrečena je ocena stručnjaka.

Advokatica optužene Biserka Krpić, nije se složila sa nalazom veštaka.

– Isti tim stručnjaka, u drugom primeru ocenio je, da afektno stanje svesti može da traje produženo i do četiri sati, a ne mora da bude samo trenutno. Veštak zasniva ocenu na bazi zaključka nalaza, da je osumnjičena mogla da upravlja svojim postupcima. Međutim, imamo činjenice, da je optužena kolabirala i nakon toga dobila jake lekove, a saslušavana je pod tim okolnostima”- rekla je Biserka Krpić, zatraživši kontrolno veštačenje u novosadskom Sudsko medicinskom odboru Medicinskog fakulteta, što je odbijeno.

Istakao je da je trebalo da članovi grupe Pravda za Davida demokratskim pritiskom na tužilaštvo istraju na svojim zahtevima da se reši taj slučaj, kao i da se smene ljudi iz tužilaštva koji su odgovorni.

-I dalje sam spreman da sednem i da razgovaram i s Davorom Dragičevićem, njegovim timom i bilo kojom osobom iz grupe Pravda za Davida- dodao je on i istakao da se slaže i da se slučaj prebaci u državno tužilaštvo i da žali što je Dragičević fokus svog delovanja prebacio na institucije RS, što je, kaže, pogrešno.

Sud je prihvatio predlog odbrane, da se kao svedoci pozovu službenici Policijske uprave u Subotici, koji su nakon poziva iz subotičke Bolnice radili uviđaj i uzeli dokazni materijal. Sudu je upućen tada dopis policije, da su u odeći preminulog našli i dva šprica.

Policija je u još jednom dopisu Sudu, nakon uviđaja u bolnici, navela da je osim odeće i špriceva policiji stavljeno na raspolaganje sve što je korišćeno prilikom spašavanja života Ištvana Šarkanja.

-Policija je uzela samo potrebne dokaze i predmete, a ostali medicinski materijal je čuvan par meseci, nakon čega je uništen, jer nije bilo zahteva da se čuva.

Nakon obdukcije, toksikološkim nalazom je utvrđeno da u telu preminulog Ištvana ima sadržaja cijanida, a ostalo je da se utvrdi i u kojoj meri je on uticao na smrtni ishod Ireninog muža. Osumnjičena Irena da je špricem u desnu ruku dala smrtonosni sadržaj mužu, nakon kojeg je preminuo, negira još od hapšenja, da je Ištvanu ubrizgala cijanid 19. februara, nakon kojeg je on preminuo.

Zakazan su i nova ročišta u ovom suđenju, za 25. januar i 13. februar 2019. godine.

Kurir

Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter