SKOPLJE: Zastava Nato će biti postavljena danas, novo ime za sedam dana!

  Zastava NATO danas će biti postavljena ispred zgrade makedonske vlade, a na svečanosti će se obratiti predsednik vlade Zoran Zaev.

Sa zgrade makedonske vlade već je sklonjen natpis „Vlada Republike Makedonije“ i očekuje se da bude postavljen novi natpis „Vlada Republike Severne Makedonije“.

Slanjem diplomatske note kojom Atina izveštava Skoplje da su u grčkom parlamentu ratifikovani Sporazum iz Prespe i Protokol o učlanjenju u NATO, stupaju na snagu konačni sporazum i ustavni amandmani, te se očekuje da počne i primena novog imena „Republika Severna Makedonija“. 

U Službenom glasniku u Skoplju će biti objavljen datum kada stupaju na snagu ustavni amandmani i ustavni zakon. 

Obe države treba da posalju zajedničko pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu kojim ga informišu o datumu kada stupa na snagu sporazum, čime se okončava višedecenijski bilateralni sport. 

O promeni imena će biti informisan i Sekretarijat UN, zemalja-članica, zemlje-posmatrači UN, kao i sve druge međunarodne organizacije. 

Sa makedonske strane već je formirana Interresorska komisija koja će pripremiti Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mera i aktivnosti, kako bi se u roku od sedam dana promenile table na državnim institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima i postavile nove sa novim imenom države. 

Preporuke za promenu table će dobiti i jedinice lokalne samouprave, dok će sektori i službe za odnose s javnošću državnih i javnih institucija dobiti smernice za upotebu novog ustavnog imena. 

Upotreba novog imena države će biti usaglašeno i sa Zakonom o upotrebi jezika.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:05  Čađava mehana
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
20:00  Vesti - Pregled nedelje
21:00  Sudbine
21:40  Čađava mehana
23:00  Novajlije - Izbacivanje
02:30  Posle ručka