Izvor:
25.09.2016 u 02:40
0

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Islamska Država u Iraku koristila HRVATSKE PUŠKE za surove likvidacije!

Sudeći prema fotografijama koje su prekjuče objavljene na Tviteru, a koje su predstavljene kao snimljene u poslednjih pet nedelja na podrucju južnog Iraka, severnog Bagdada i Mosula, teroristi Islamske države koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koje proizvodi HS Produkt iz Karlovca, prenosi danas Index.hr.

Na snimljenim fotografijama koje je objavio italijanski reporter vide se upravo ti, noviji modeli jurišne puške koja ispaljuje 800 metaka u minuti, a koristi municiju kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a.

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavalaca prilika u svetu trgovine oružjem, direktor HS Produkta Željko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno, navodi portal.

– Nemoguće da je reč o nekim velikim količinama, verovatno se radi o pojedinim komadima oružja koji su zaplenjeni u borbama. Mi tu pušku proizvodimo dve godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržištima na kojima za to nema nikakve prepreke – kaže Pavlin za Index i potvrđuje da je takav posao realizovan i s Vladom Iraka.

Po svemu sudeći, a delimično se o tome vec špekulisalo u medijima, hrvatsko oružje bilo je primarno namenjeno pripadnicima pešmergi, vojne organizacije koja čini bazu vojnih snaga iračkog Kurdistana i koji ratuju protiv džihadista Islamske države.

Naime, nakon što su mediji objavili da je zabeležena poseta predstavnika iračke vojske hrvatskim proizvođacima oružja i da je već sklopljen poslovni ugovor s karlovačkom firmom, Pavlin je to samo potvrdio, bez ulaženja u detalje poslovnog odnosa.

On sada kaže kako je poslednja isporuka modela VHS-K2 prema nekom od tržišta na Bliskom istoku išla prošle godine, dok ove godine nisu imali ni jednu takvu transakciju a o količinama nije hteo da govori.

Inače, javnosti je dosad koliko toliko bila poznata samo priča o tzv. jordanskom kontingentu, odnosno o trgovini Republike Hrvatske i Jordana s kraja 2012., odnosno početka 2013 godine, podseća Index.

– Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije preterano vodila računa o tome gde sve može završiti oružje koje prodaje Jordanu, bez obzira na to koliko je taj potez bio pokriven zakonima", komentariše Indexov izvor. Takva se praksa očito i nastavila, međutim, pitanje je i je li ikakva kontrola u tom smislu uopšte i moguća.

Iako se o tome i tada navodno odlučivalo na zatvorenoj sednici Vlade, cela priča je dospela u medije, a svega nekoliko dana kasnije američki ministar obrane zahvalio je Hrvatskoj za naoružavanje Kurda.

Analitičari veruju kako veci deo hrvatskog oružja u rukama sirijskih i irackih islamista potiče vervjatno baš iz tih ''jordanskih pošiljki'' iz 2012. koje, formalno, ni po čemu nisu sporne jer Kraljevina Jordan nije bila ni pod kakvim sankcijama ili medunarodnim ograničenjima prometa oružja ili vojne opreme, osim što tok isporučenog oružja naprosto nije bilo moguće kontrolisati, navodi Index.hr.

Tanjug
Foto: twitter.com/DanieleRaineri

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter